Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

VITAMIN B1-ZENTIVA 10MG TABLETTA 20X

770 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 5999053900052
Elérhetőség: Utolsó 3 db raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Zentiva, k.s.

Leírás és Paraméterek

Ellenjavallat

4.3 Ellenjavallatok A készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.

Adagolás

4.2 Adagolás és alkalmazás Per os adandó. Felnőttek: Átlagos profilaktikus adagja felnőtteknek naponta 5 - 10 mg (1/2 - 1 tabletta), enyhe krónikus hiányállapotban naponta 10-20 mg (1-2 tabletta), súlyosabb esetben 30-50 mg (3 - 5 tabletta). Serdülők: Átlagos napi adag 14 éves kor felett 5 - 10 mg (1/2 - 1 tabletta). A készítmény 14 éves kor alatt hiányállapot esetén orvosi javaslatra alkalmazható. B1-vitamin függő enzimopátiában naponta 50-200 mg (5-20 tabletta), napi több részre elosztva.

Mellékhatás

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: viszketés, fokozott izzadás. Contact dermatitis előfordulhat foglalkozási expozíció esetén. Idegrendszeri betegségek és tünetek: napi 5 mg-nál nagyobb adagok 4-5 hónapon keresztül tartó folyamatos alkalmazása során fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, gyors pulzus léphet fel. Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: gyengeség Immunrendszeri betegségek és tünetek: allergiás reakciók. Pszichiátriai kórképek: nyugtalanság Érbetegségek és tünetek: melegségérzés Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányinger

Figyelmeztetés

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések 1 tabletta 123 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként. Ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz-hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető. 4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. 4.9 Túladagolás Túladagolásról nem számoltak be.

Kölcsönhatás

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók A tiamin fokozza a neuromuscularis ingerületáttevődést gátló szerek hatását, bár ennek klinikai jelentősége nem ismert. Az alkohol csökkenti a tiamin felszívódását (gátolja a foszforilációját) és növeli az eliminációját. 6.2 Inkompatibilitások Nem értelmezhető.

Csomagolás

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése 20 db tabletta PVC// Al buborékfóliában, dobozban. 6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk Nincsenek különleges előírások. Megjegyzés: (keresztjelzés nélkül) Osztályozás: I. csoport Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN) 6.4 Különleges tárolási előírások Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. 6.3 Felhasználhatósági időtartam 2 év 7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA Zentiva, k.s. U kabelovny 130 Dolní Mecholupy 10237 Prága 10, Csehország 8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA OGYI-T-10044/01 9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA 1941./2005. 02. 04./2010. 04. 10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA 2018. 04. 16. OGYÉI/19866/2018

Farmakológia

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK 5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok Farmakoterápiás csoport: Vitaminok/ B 1-vitamin önmagában. ATC kód: A11DA01 A tiamin vízoldékony vitamin, számos táplálék tartalmazza (élesztő, gabonamagvak, hüvelyes termések, csonthéjasak, hús). Szükséges napi adagja felnőttek esetében 1-1,6 mg, gyermekeknek pedig 0,3-1,4 mg. A terápiás adagok ennél természetesen jóval magasabbak. A tiaminhiány klinikai tünetei az inadekvát tiaminbevitel kezdetét követő 2-3 héten belül válnak nyilvánvalóvá. A tiamin (B1-vitamin) aktív metabolitja a tiamin-pirofoszfát a dekarboxiláz-enzim koenzimjeként részt vesz az alfa-ketosavak dekarboxilációjában, a transzketoláz koemzimekét pedig a pentóz-hexóz átalakulásban. A tiamin adása a hiány okozta cardiovascularis és gastrointestinalis tüneteket teljesen megszünteti, míg a neurológiai tünetek javulása függ azok fennállásának idejétől és súlyosságától. Emberben az enyhe tiaminhiány étvágytalanságot, neurastheniás tüneteket, gyomor-bél atoniát okoz. A súlyos tiaminhiánynak többféle megnyilvánulása ismeretes: * Krónikus beriberi (peripheriás neuropathia, izomgyengeség, a vázizomzat tömegének csökkenése, paralysis). * Akut beriberi (szívelégtelenség, oedema). * Wernicke-Korsakoff szindróma /Wernicke-encephalopathia és Korsakoff-psychosis/ (ophtalmoplegia , nystagmus, ataxia, zavarodottság, a rövid távú memória elvesztése, confabulatio). Utóbbi tünetegyüttes különösen gyakori alkoholistáknál (csökkent vitaminbevitel a rossz tápláltsági állapot és az alkoholfogyasztás miatti malabszorpció következtében, miközben az alkohollebontás fokozódása miatt a B1-vitaminigény nő); ezenkívül előfordulhat krónikus fenitoin-, vagy nagy dózisú intravénás nitroglicerin-kezelés, csillapíthatatlan hányás (hyperemesis gravidarium) következtében, továbbá nagy mennyiségű glükóz intravénás alkalmazását követően (például parenterális táplálás, vagy akut alkoholelvonás során), amennyiben a glükóz mellé nem adnak tiamint. Azon személyek esetében, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tiaminázt tartalmazó nyers halat, vagy tiamin-antagonistákat tartalmazó teát, a tiaminhiány kialakulásának esélye nagyobb lehet. 5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok A tiamin a vékonybélből és a duodenumból szívódik fel egyrészt aktív, másrészt passzív úton. Per os biohasznosíthatósága kb. 5%. A tiamin étrendi bevitel esetén teljesen eloszlik a szövetekben, a májban metabolizálódik, és nem, vagy csak kis mértékben választódik ki a vizelettel. Terápiás adagokat alkalmazva először a szöveti raktárak telítődnek, majd a felesleges tiamin a vizelettel távozik, mint intakt tiamin, vagy pirimidin. 5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei A tiamin-hidroklorid nem toxikus, egéren az orális LD50 3-15 g/kg. A hatóanyaggal végzett szubakut és krónikus toxikológiai vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre.

Gyógyszerforma

3. GYÓGYSZERFORMA Tabletta: Kerek, lapos felületű, csaknem fehér tabletta, egyik oldalán "10" jelzéssel ellátva. 4. KLINIKAI JELLEMZŐK

Ellenőrzés dátuma

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA 2018. 04. 16. OGYÉI/19866/2018

Várandósság,szopt.

4.6 Terhesség és szoptatás Terhesség: A napi ajánlott adagok mellett nem kíván mellékhatások megjelenéséről nem számoltak be. Szoptatás: A B1-vitamin átjut az anyatejbe. A napi ajánlott adagok mellett nem kívánt mellékhatások megjelenéséről nem számoltak be.

Segédanyag

6.1 Segédanyagok felsorolása Laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, talkum és zselatin.

Hatóanyag

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 10 mg tiamin - hidroklorid tablettánként. Segédanyagok: laktóz-monohidrát A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta tiamin-hidroklorid Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Mindamellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. - Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. - További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez. - Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. - Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. A betegtájékoztató tartalma: 1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? 2. Tudnivalók a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta alkalmazása előtt 3. Hogyan kell alkalmazni a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát? 4. Lehetséges mellékhatások 5. Hogyan kell a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát tárolni? 6. További információk 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN B1-ZENTIVA 10 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? A B1-vitamin (tiamin) vízoldékony vitamin, számos táplálék tartalmazza (élesztő, gabonamagvak, hüvelyes termések, csonthéjasak, hús). A szénhidrát-anyagcserében játszik jelentős szerepet, fontos szerepe van az idegszövet épségének megőrzésében is. A B1-vitaminhiány klinikai tünetei az elégtelen tiaminbevitel kezdetét követő 2-3 héten belül válnak nyilvánvalóvá. A tiaminhiány elsősorban az idegrendszert, a szív-érrendszert és a gyomor-bélrendszert érinti. A B1-vitamin adása a szív-érrendszeri és a gyomor-bélrendszeri tüneteket teljesen megszünteti, míg az idegrendszeri tünetek javulása függ azok fennállásának idejétől és súlyosságától. Alkalmazása javasolt B1-vitaminhiányos állapotok kezelésére és megelőzésére, illetve B1-vitamin függő enzimbetegségek kezelésére. Emberben az enyhe tiaminhiány étvágytalanságot, ideggyengeséget, gyomor-bél rendszert érintő tüneteket okoz. A súlyos tiaminhiánynak többféle megnyilvánulása ismeretes: * krónikus B1-vitaminhiányos állapot, ún. beriberi (perifériás idegi rendellenességek, izomgyengeség, a vázizomzat tömegének csökkenése, bénulás). * Akut beriberi (szívelégtelenség, ödéma). * Ún. Wernicke-Korsakoff szindróma (szemizombénulás, szemrezgés, mozgáskoordinációs zavar, zavarodottság, a rövid távú memória elvesztése, kóros meseszövés). Utóbbi tünetegyüttes különösen gyakori alkoholistáknál, ezenkívül előfordulhat egyes gyógyszerek hosszan tartó vagy nagy adagokkal történő intravénás adásakor (lásd alább); csillapíthatatlan hányás (terhességi) következtében, továbbá nagy mennyiségű glükóz intravénás alkalmazását követően amennyiben a glükóz mellé nem adnak tiamint. * Alkoholfüggő betegek jelentős részénél tiaminhiány alakul ki a nem megfelelő táplálkozás és idült alkoholfogyasztás következtében fellépő nem megfelelő felszívódásnak köszönhetően. * Azon személyek esetében, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tiamint bontó enzimeket tartalmazó nyers halat, vagy a tiamin hatását ellensúlyozó anyagokat tartalmazó teát, a B1-vitaminhiány kialakulásának esélye nagyobb lehet. 2. TUDNIVALÓK A VITAMIN B1-ZENTIVA 10 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT Ne alkalmazza a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát - ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta egyéb összetevőjére. A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Hosszan tartó fenitoin (bizonyos típusú epilepszia elleni készítmény), vagy nagy dózisú intravénás nitroglicerin (nitroglicerin-tartalmú értágító) kezelés tiaminhiányhoz és Wernicke-encephalopathiához (bizonyos típusú agyvelőbántalom) vezethet. A Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal Az alkohol csökkenti a tiamin felszívódását és növeli a kiválasztódását. Terhesség és szoptatás Terhesség alatt, illetve szoptatás idején történő alkalmazásának káros hatásairól nincsenek adatok, ilyen esetben azonban csak az orvos tudtával, orvosi utasításra alkalmazható. Szoptatás során a hatóanyag átjut az anyatejbe. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Fontos információk a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta egyes összetevőiről A Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható tejcukor-érzékenység esetén. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. 3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VITAMIN B1-ZENTIVA 10 MG TABLETTÁT? Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja: Felnőttek: A B1-vitamin-hiány megelőzésére szolgáló átlagos adag felnőtteknek naponta 1/2 - 1 tabletta, enyhe idült hiányállapotban naponta 1-2 tabletta, súlyosabb esetben 3-5 tabletta. Serdülők: Átlagos napi adagja 14 éves kor felett 1/2-1 tabletta. A készítmény 14 éves kor alatt hiányállapot esetén orvosi javaslatra alkalmazható. B1-vitamin függő enzimbetegségben naponta 5-20 tabletta, napi több részre elosztva. Ha a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Ha az előírtnál több Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát alkalmazott A túladagolás esetleges káros hatásairól nem számoltak be. Ha elfelejtette alkalmazni a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta szedését A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik. 4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK Mint minden gyógyszer, így a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Bőr: viszketés, fokozott izzadás. Kontakt dermatitis (a szerrel történő érintkezés helyén fellépő allergiás bőrgyulladás) előfordulhat foglalkozási betegségként. Idegrendszer: napi 1 tablettánál nagyobb adagok 4-5 hónapon keresztül tartó folyamatos alkalmazása során fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, gyors pulzus és gyengeség léphet fel. Egyéb: melegségérzés, hányinger, gyengeség, nyugtalanság, allergiás reakciók. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát. 5. HOGYAN KELL A VITAMIN B1-ZENTIVA 10 MG TABLETTÁT TÁROLNI? A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó! Legfeljebb 25°C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK Mit tartalmaz a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta * A készítmény hatóanyaga: 10 mg tiamin - hidroklorid tablettánként. * Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, talkum és zselatin. Milyen a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás Kerek, lapos felületű, csaknem fehér tabletta, egyik oldalán "10" jelzéssel ellátva. 20 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban, dobozban. A forgalomba hozatali engedély jogosultja Zentiva, k.s. U kabelovny 130 Dolní Mecholupy 10237 Prága 10, Csehország Gyártó Chinoin Zrt., 2112 Veresegyház, Lévai u. 5. OGYI-T-10044/01 A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 04. 16. OGYÉI/19866/2018

Javallat

4.1 Terápiás javallatok B1-vitamin-hiány állapotának megelőzése és kezelése. B1-vitamin függő enzimopátiák kezelése.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!