Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Trendi őrület vagy egy egészséges hagyomány újra élesztése a kovászos kenyér!?

Trendi őrület vagy egy egészséges hagyomány újra élesztése a kovászos kenyér!?

Változnak a kenyérfogyasztási szokások, egyre többen választják a kovásszal készült pékárut a hagyományos élesztőssel szemben, finomabb, egészségesebb, de valljuk be, hogy sajnos a mindennapunkba nem fér bele a kovász nevelgetése és a friss kenyér sütése. De nem kell lemondani a friss kovászos kenyérről, mi Pécsen találtunk, a város csendes részén egy kedves kis kézműves pékséget, ahol igazi kovásszal készülnek a kenyerek és péksütemények. Ez a mesebeli pékség pedig nem más, mint a Kata Kenyere, melyet Leskovár Kata álmodott valósággá. 


Rettegés a szénhidráttól, mégis titkon mindent megadnánk egy ropogós héjú kenyérért!

Korunk egyik mumusa a szénhidrát, de a szervezetünknek erre is szüksége van! Ám nem mindegy, hogy milyen a mennyiségben és a minőségben. Ropogós a héjú, puha és sűrű a belsejű kenyérnek nem lehet ellenállni. Gőzölög, amikor a sütőből kikerül és messziről érezni az illatát, ez az illat már az utcába kanyarodva érezhető volt és mikor beléptünk a műhelybe, a látvány is elkápráztatott. Minden érzékszervünkkel csak a frissen sült kenyerekre tudtunk figyelni. 
Dr. Végh Andrea gyógyszerész és testszervíz konzultáns, szakmai szemmel közelített a frissen sült finomságok irányába, így megtudtuk, hogy valóban minőségi fehér és teljes kiőrlésű lisztekből készülnek. Ennek köszönhetően a diétázók, a fogyókúrázók, az egészség tudatosak is megtalálhatják a számukra ideális variációt. Dr. Végh Andreától azt is megtudhattuk, hogy mindent javasolt fogyasztani, de csak mértékkel, az adott diétának megfelelően.


Napi rutinból szerelem!

Kata elmondta, hogy négy gyermekes anyaként nem utolsó szempont, hogy a mindennapos sütést, főzést nem rutinként, hanem szerelemként éltem meg, így folyamatosan fejlesztettem magamat, amikor a facebook oldalán rátaláltam @kovaszlabor csoportra és itt vált a mindennapi rutin, szerelemmé. Vitt a lendület, így már nem csak a családomat kényeztetem a frissen sült kovászos kenyerekkel, hanem más családok asztalára is kerül ezekből a nosztalgikus finomságokból.


Életre kelt a Kata Kenyere!

Természetesen nem ment ilyen zökkenőmentesen minden, hiszen hónapokig próbálgattam, hogy a megfelelő receptek, megfelelő kovász összeálljon. Azt tudni kell a kovászról, hogy „– VÁLTOZIK A HŐMÉRSÉKLET, A PÁRATARTALOM, A TE KEDVED, A KOVÁSZOD KEDVE … ÉS A TÖBBI. Így mindig egy picit más lesz a végeredmény, ettől válik különlegessé egy kézműves kenyér.”
A különböző lisztek és hozzávalók is nehezítették a tökéletes receptek megszületését, de nem adtam fel, így már elmondhatom, hogy közel 8 különböző termék közül választhatnak a vásárlóim.
Mikor mondhatjuk egy kenyérről, hogy az jó: természetesen kell a jó kovász és a megfelelő mennyiségű ráfordított idő!  Ezzel nem bántva senkit és nem ítélkezve, egy bolti kenyér három óra alatt elkészül, nálam 18–24 órára van szükség. Ennyi idő alatt a glutén előemésztődik, tehát nem a szervezetnek kell lebontania. Most már évek óta ezzel foglalkozom, de elárulhatom, ennyi tapasztalattal a hátam mögött sem egyszerű mindig ugyanolyan jó kenyeret készíteni: nem biztos, hogy ugyanaz a liszt kedden ugyanannyi vizet vesz fel, mint szerdán… És persze roppant érzékenyen reagál a hőmérsékletre is. Ami biztos: anélkül nem megy, hogy ne imádnád csinálni!
Ha kedvet kaptál és Te is szívesen megkóstolnád a Kata Kenyerét, akkor kattints és kövesd >>>