Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Te felismered az asztma tüneteit?

Te felismered az asztma tüneteit?

Az asztma, orvosi nevén (asthma bronchiale) krónikus, vagyis nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek. A kór a mindennapi életvitelt befolyásolja és a rohamok elkerülése végett életmódváltás javasolt.
Az asztma kialakulásáért a környezeti tényezők, és vélhetőleg a genetikai érintettség is szerepet játszik.  A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, úgynevezett hörgőgörcs jelentkezik, így a légutak átmérője csökken. A faluk megduzzad, mely tovább szűkítik a légutakat, és a bronchusok falában található nyálkahártya sűrű nyákot terme, ami még jobban akadályozza a levegő áramlását.
Kiváltó tényezők: allergének, füst, szmog, vírusok, hideg levegő, megerőltető testmozgás
Az asztmás roham hirtelen alakul ki, mely kialakulásáért provokáló tényezők a felelősek és a tüneteket a légáram akadályozása okozza.
Tünetek:
Amikor valamilyen hatás miatt a légutak beszűkülnek, akkor a kilégzés megnyúlik, légzési hang préselő, tüdő felett sípoló-búgó hang hallható. Nehézlégzés és mellkasi szorítás jelentkezik.
Az asztmával küzdő páciensek egy részénél az örökletes tényezők játszanak szerepet, de nagyobb százalékban a környezeti hatások váltják ki a folyamatot.
Asztma típusai
Az asztma típusát tekintve két fajtát különböztetünk meg. Az egyik, mely fizikai terhelésre alakul ki, illetve a másik, mely akár elhanyagolt allergia szövődményeként is kialakulhat.

  • Allergiás asztma - allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják
  • Terheléses asztma – fizikai terhelés váltja k a tüneteket.

Így lehet eredményes az asztma kezelése
Az asztma krónikus betegség, ám jól beállított kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Az asztma kezelésében az életmódváltás és a kiegészítő terápia ugyan olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés. A betegnek mindig magánál kell tartani az előírt gyógyszereket, melyek között vannak napi szinten alkalmazandó orvosság, de hirtelen fellépő roham esetén szükséges akut szer is.

Tartalomhoz tartozó címkék: allergia asztma