Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

TALCID 0,5G RÁGÓTABLETTA / 01 20X BUB

1.119 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 5999528942488
Elérhetőség: Utolsó 2 db raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Bayer Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Leírás és Paraméterek

Javallat

4.1 Terápiás javallatok Dyspepsia, akut és krónikus gastritis, ulcus ventriculi, ulcus duodeni.

Gyógyszerforma

3. GYÓGYSZERFORMA Fehér színű, jellegzetes borsmenta illatú, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású "Bayer kereszt" másik oldalán "Talcid" jelzéssel ellátott rágótabletta. Törési felülete fehér színű. 4. KLINIKAI JELLEMZŐK

Segédanyag

6.1 Segédanyagok felsorolása Banán aroma, szacharin-nátrium, borsmenta aroma, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, mannit.

Hatóanyag

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg hidrotalcit rágótablettánként. Ismert hatású segédanyag: 360 mg mannitot tartalmaz rágótablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Ellenjavallat

4.3 Ellenjavallatok A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. Súlyos veseelégtelenség. Hypophosphatemia. Myasthenia gravis.

Adagolás

4.2 Adagolás és alkalmazás Felnőtteknek tüneti kezelésre: Dyspepsia és gastritis esetén: Egyszeri adag 1 2 rágótabletta (500 1000 mg hidrotalcit), melyet szükség szerint lehet alkalmazni a gyomorpanaszok jelentkezésekor. Ulcus ventriculi és duodeni esetén: 2 rágótabletta naponta 3 4 alkalommal, 1 2 órával étkezés után és lefekvés előtt. A kezelést a teljes tünetmentességet követően még legalább 4 hétig folytatni kell. A tablettákat el kell rágni. A napi 6000 mg (12 rágótabletta) hidrotalcit mennyiséget nem szabad túllépni.

Mellékhatás

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások Immunrendszeri betegségek és tünetek: allergiás reakciók Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Nagyobb adagok (napi 4 5 g) alkalmazásakor pépes széklet, gyakoribb székelés, hányás, hasmenés fordulhat elő, valamint csökkenhet a foszforszint. Az ajánlott adag alkalmazása esetén azonban ritkán jelentkeznek ezek a tünetek. Nem ismert gyakoriság: obstipatio Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei: alacsonyabb szérum foszforszint, hypermagnesaemia A hosszútávú kezelés vesekárosodásban szenvedő betegeknél osteomalaciával és encephalopathiával járó alumínium intoxikációhoz vezethet. Feltételezett mellékhatások bejelentése A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni. Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

Figyelmeztetés

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések Károsodott veseműködésű betegeknél (különösen a hemodializált betegeknél), Alzheimer kórban vagy a dementia más formáiban szenvedő betegeknél és alacsony foszfáttartalmú diétát tartó betegeknél kerülni kell a készítmény nagy adagban történő, illetve tartós alkalmazását. Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható székrekedés, valamint intestinalis obstructio és appendicitis gyanúja esetén. A hidrotalcitot nem szabad savtartalmú ételekkel (pl. bor, gyümölcslé) egyszerre bevenni az alumínium hidroxid fokozott reszorpciója miatt. A készítmény mannitot tartalmaz, amely enyhe hasmenést okozhat. 4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Talcid rágótabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. 4.9 Túladagolás Túladagolásról nem számoltak be.

Kölcsönhatás

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók Talcid rágótabletta nem alkalmazható egyidejűleg az alábbi gyógyszerekkel, mert a felszívódásukat befolyásolhatja: glikozidok; tetraciklinek; kinolon-származékok, pl. ciprofloxacin, ofloxacin nátrium-fluorid; H2 receptor blokkolók; kenokolsav; kumarin-származékok. Általánosságban minden más gyógyszert és savtartalmú ételt (pl. bor, gyümölcslé) 1 2 órával a Talcid rágótabletta alkalmazása előtt vagy után kell bevenni felszívódásuk megváltozásának elkerülése érdekében. 6.2 Inkompatibilitások Nem értelmezhető.

Csomagolás

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése 20 db (2x10) rágótabletta PP//Al buborékcsomagolásban és dobozban. 6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk Nincsenek különleges előírások. Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani. Megjegyzés: keresztjelzés nélküli Osztályozás: I. csoport Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). 6.4 Különleges tárolási előírások Legfeljebb 25°C on tárolandó. 6.3 Felhasználhatósági időtartam 5 év. 7. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Magyarország

Farmakológia

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK 5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok Farmakoterápiás csoport: antacidumok, ATC kód: A02AD04 A hidrotalcit (magnézium-alumínium-hidroxid-karbonát-tetrahidrát) egy magnézium alumínium só, amely meghatározott rétegrácsos szerkezettel rendelkezik. Nem-szisztémás antacidumként fokozatosan, a jelenlevő gyomorsav mennyiségével arányosan semlegesíti a gyomorsavat. A pH érték 3 5 re emelkedik néhány másodpercen belül és 75 90 percen keresztül ezen az értéken marad. Ez a hosszantartó hatás a rétegrácsos szerkezetnek tulajdonítható: az oldhatatlan hidrotalcitból a képződő sósav magnézium- és alumíniumionokat szabadít fel. A reakció gyorsan végbemegy és arányos a jelenlevő sósav mennyiségével, így biztosítva az ideális pH 3 5 közötti értéket. 1 g hidrotalcit puffer-kapacitása 27,8 mEq. A hidrotalcit egyéb farmakodinámiás hatásai közé tartozik a pepszingátlás, az epesav megkötés, a nyálkahártya prosztaglandin szintézisének stimulálása és a nyálkahártya védelme. Jó pepszingátló hatást a pH érték emelésével, a pepszin magnézium- és alumíniumionok által történő precipitációjával és a pepszin adszorpciójával lehet elérni. 5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok Embereken és állatokon végzett abszorpciós vizsgálatok alapján megállapították, hogy a hidrotalcit terápiás adagban történő alkalmazás után gyakorlatilag nem abszorbeálódik a gyomor-bélrendszerből. A szérumban és vizeletben mért magnézium és alumínium értékek a normál tartományon belül maradnak. Nem mutatott a normál tartománytól eltérő eredményt sem a vérkép (hemoglobin, leukocyták, hematokrit), sem a plazma biokémiai értékei (nátrium, kálium, kalcium, karbamid, glukóz). 5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei Akut toxicitás Állatkísérletek eredményei azt mutatták, hogy a hidrotalcit veszélytelen anyag. Egereknél 10 g/ttkg hidrotalcit per os alkalmazása után nem fordult elő elhullás. Krónikus toxicitás Patkányokon végzett krónikus toxicitási vizsgálatok szerint a hidrotalcit nem ártalmas, sem a vérkép, sem a szövetek hisztopatológiai vizsgálatai nem mutattak kóros eltérést. Reproduktív toxicitás A hatóanyagnak 1 g/kg dózisban nincs reproduktív toxikus hatása.

Ellenőrzés dátuma

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA 2015. május 27.

Várandósság,szopt.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás A többi gyógyszerhez hasonlóan terhesség vagy szoptatás alatti alkalmazás esetén ki kell kérni az orvos tanácsát. A farmakokinetikai vizsgálatok alapján az alumínium vérszintek normál tartományban maradnak, ennek ellenére a Talcid rágótablettát terhesség alatt csak rövid ideig ajánlott használni, a magzat alumínium-expozíciójának elkerülése miatt. Általánosságban az alumínium-tartalmú szerek kiválasztódnak az anyatejbe. A hidrotalcit anyatejbe kerülésére vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, de mivel a Talcid enterális felszívódása igen alacsony, nem várható egészségügyi kockázat az újszülöttnél.

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Talcid 0,5 g rágótabletta hidrotalcit Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. - Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. - További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez. - Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. - Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. A betegtájékoztató tartalma: 1. Milyen típusú gyógyszer a Talcid rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? 2. Tudnivalók a Talcid rágótabletta szedése előtt 3. Hogyan kell szedni a Talcid rágótablettát? 4. Lehetséges mellékhatások 5. Hogyan kell a Talcid rágótablettát tárolni? 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk 1. Milyen típusú gyógyszer a Talcid rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? A hidrotalcit savlekötő szer, amely nem szívódik fel a vérkeringésbe. Bizonyos típusú emésztési zavarok (gyomorégés, teltségérzés), akut és krónikus gyomorhurut, gyomorfekély, nyombélfekély esetén a gyomorsavtartalom csökkentésére alkalmazható. 2. Tudnivalók a Talcid rágótabletta szedése előtt Ne szedje a Talcid rágótablettát - ha allergiás a hidrotalcitra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, - ha súlyos veseelégtelenségben szenved, - ha vérének foszfáttartalma túl alacsony (hipofoszfatémia), - miaszténia grávisz nevű, izomgyengeséggel járó betegség esetén. Figyelmeztetések és óvintézkedések A Talcid rágótabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható - ha Ön alacsony foszfát-tartalmú diétát tart - a vesék kiválasztó működési zavara esetén, különösen ha Ön hemodialízis kezelés alatt áll - Alzheimer kórban vagy a demencia (szellemi hanyatlás) más formáiban; ilyenkor kerülni kell a készítmény nagy adagban történő, illetve tartós alkalmazását; - székrekedés esetén - bélelzáródás gyanúja esetén - vakbélgyulladás gyanúja esetén Egyéb gyógyszerek és a Talcid Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Talcid rágótabletta nem szedhető egyidejűleg az alábbi gyógyszerekkel, mert azok felszívódását befolyásolhatja: glikozidokkal tetraciklinekkel kinolon-származékokkal, mint pl. ciprofloxacinnal, ofloxacinnal nátrium fluoriddal H2-receptor blokkolókkal kenokolsavval kumarin származékokkal Általánosságban minden más gyógyszert 1-2 órával a Talcid rágótabletta bevétele előtt vagy után kell bevenni felszívódásuk megváltozásának elkerülése érdekében. A Talcid rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal Amennyiben savtartalmú ételt vagy italt (pl. bor, gyümölcslé) fogyaszt mindenképp 1 2 órával a fogyasztás előtt vagy után vegye be a Talcid rágótablettát, kerülje az egyidőben történő alkalmazást. Terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség: Állatkísérletek alapján nem mutatható ki a magzatot veszélyeztető hatás. A Talcid rágótablettát ugyanakkor terhesség alatt csak rövid ideig ajánlott használni. Szoptatás: Az alumínium-tartalmú szerek, amilyen a Talcid is, kiválasztódnak az anyatejbe. A hidrotalcit anyatejbe kerülésére vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, de mivel a Talcid felszívódása igen alacsony, nem várható egészségügyi kockázat az újszülöttnél. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Talcid nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A Talcid rágótabletta mannitot tartalmaz A készítmény mannitot tartalmaz, amely enyhe hasmenést okozhat. 3. Hogyan kell szedni a Talcid rágótablettát? Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek: Emésztési zavar és gyomorhurut esetén: Egyszeri adag 1 2 rágótabletta, melyet szükség szerint lehet alkalmazni a gyomorpanaszok jelentkezésekor. Gyomor- és nyombélfekély esetén: 2 rágótabletta naponta 3 4 alkalommal, 1 2 órával étkezés után és lefekvés előtt. A kezelést a teljes tünetmentességet követően még legalább 4 hétig folytatni kell. A tablettákat el kell rágni. Napi 12 rágótablettánál többet nem szabad bevenni! Ha az előírtnál több Talcid rágótablettát vett be Forduljon orvoshoz. Ha lehet, vigye magával a tablettát, ezt a betegtájékoztatót vagy a tabletta dobozát, hogy megmutassa az orvosnak, mit vett be. Ha elfelejtette bevenni a Talcid rágótablettát Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 4. Lehetséges mellékhatások Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Nagyobb adagok (napi 4 5 g, azaz 8 10 tabletta) alkalmazásakor pépes széklet, gyakoribb székelés, hányás, hasmenés fordulhat elő, valamint csökkenhet a foszforszint. Az ajánlott adag alkalmazása esetén azonban ritkán jelentkeznek ezek a tünetek. Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő: - csökkent foszforszint a vérben - emelkedett magnéziumszint a vérben - allergiás reakciók - székrekedés - hosszútávú kezelés vesekárosodásban szenvedő betegeknél csontlágyulással és agyi működési zavarral (enkefalopátiával) járó alumínium mérgezéshez vezethet Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban. 5. Hogyan kell a Talcid rágótablettát tárolni? A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje a Talcid rágótablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a Talcid rágótabletta - A készítmény hatóanyaga 500 mg hidrotalcit tablettánként. - Egyéb összetevők: banán aroma, szacharin-nátrium, borsmenta aroma, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, mannit. Milyen a Talcid rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás Fehér színű, jellegzetes borsmenta illatú, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású "Bayer kereszt" másik oldalán "Talcid" jelzéssel ellátott rágótabletta. Törési felülete fehér színű. 20 db (2x10) rágótabletta PP//Al buborékcsomagolásban és dobozban. A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó A forgalomba hozatali engedély jogosultja Bayer Hungária Kft. H-1123 Budapest, Alkotás u. 50. Magyarország A gyártó Bayer Bitterfeld GmbH, D-06803 Greppin, Salegaster Chaussee 1, Németország OGYI-T-4075/02 - PP//Al buborékcsomagolásban és dobozban A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. május

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!