Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

ŐSZI SZÜRET – A BOR ÉS A SZŐLŐ JÓTÉKONY HATÁSAI

2017. 10. 03. 10:49:00
ŐSZI SZÜRET – A BOR ÉS A SZŐLŐ JÓTÉKONY HATÁSAI

A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, felhasználása több ezer évre nyúlik vissza. A sumérok és az esszénusok is úgy tartották, hogy a szőlő táplálék és gyógyszer is egyaránt. Latin elnevezése is erre utal: a vitis a latin vita szóból származik, melynek jelentése élet.


Milyen gyógyhatású anyagokat tartalmaz?
A szőlőszem 80%-ban vízből áll, emellett számos értékes anyagot tartalmaz. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) csak közepes. A szőlőtermés magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását, támogatja a szervezet önvédelmi képességét. Csökkenti a vér és a vizelet húgysavszintjét, nem rakódnak le húgysavkristályok a szövetekbe, ezáltal mérséklődnek, elmaradnak a köszvényes panaszok. Biológiailag fontos hatóanyagai továbbá a procianidin, a quercetin, valamint a resveratrol.


A flavonoidok
A procianidin és a quercetin a flavonoidok közé tartozó antioxidáns vegyületek, melyek megvédik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától. A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól. Gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket. A quercetin szintén megakadályozza a hisztamin és más allergiát, ill. gyulladást okozó anyagok termelődését. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.


A polifenolok
A resveratrol nem flavonoid típusú, polifenolok közé tartozó vegyület, mely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, javítja a glükóz felhasználást a cukorbetegeknél. Állatkísérletek tanulsága szerint rákellenes hatású, lassítja a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését és jó hatást fejt ki a kardiovaszkuláris rendszerre. Emellett kozmetikai hatása sem elhanyagolható: lassítja a bőr elöregedési folyamatát.
A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely szintén erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre.


A bor gyógyító ereje
A bor készítése és fogyasztása nagy hagyományra tekint vissza. A régmúlt korokban főleg élvezeti célból, valamint bélfertőtlenítő szerként fogyasztották – úgy tartották, hogy a bor megvéd az emésztőrendszer fertőzéseitől. Ma már tudjuk, hogy a bor a szőlőnek minden gyógyító hatását magában hordozza. A minőségi vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztása jó hatással van az egészségre.
Az összkoleszterinszintet csökkenti, azonban a védő szerepű HDL szintjét növelik. A koleszterinszint ilyen irányú változtatása a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti. A vörösbor gyorsítja a fibrinolízis folyamatát, emellett csökkenti a vérlemezkék összecsapzódási hajlandóságát: az utóbb említett két hatás gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását. A vörösbor jótékony hatású összetevői fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével, szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése szempontjából.


Hogyan fogyasszuk?
A szőlő esetében a vásárláskor mindig figyeljünk oda, hogy a szőlőszemek kellően feszesek legyenek, és szürkésfehér bevonat legyen rajtuk. Ne válasszunk félig érett fürtöt, ugyanis a leszedett szőlő már nem érik tovább. A legtöbb hatóanyag az érett gyümölcsben található, annak is főként a héjában illetve a magjában, ezért kerüljük például a magnélküli változatot, vagy fogyasztáskor a gyümölcshús kikaparását. Ha valaki mégsem szeretné héjastul-magostul fogyasztani a szőlőszemeket, vagy koncentráltabban szeretné bevinni szervezetébe az értékes hatóanyagokat, akkor szerencséje van - manapság már széles körben kapható őrölt szőlőmag és -héj, vagy préselt szőlőmagolaj-készítmény is. Patikánkban főleg a Gere pincészet termékeit forgalmazzuk, megtalálható nálunk a Villányi Kékszőlőmag és -héj Őrlemény 150g (3250.-), a Villányi Kékszőlőmag és –héj kapszula 180db (4931.-), valamint a Villányi Szőlőmag Olaj 100% 250ml (2990.-).


A hidegen sajtolt szőlőmagolaj kiválóan alkalmas saláták dressingjének elkészítéséhez, vagy csak önmagában a salátára csepegtetve.
A bor fogyasztásánál fontos kihangsúlyozni, hogy csak a minőségi bor és annak is kizárólag a mértéktartó fogyasztása egészséges. A silány, „szőlőt nem látott” bor, vagy a túlzott fogyasztás káros a szervezetre. Ajánlott mennyiség férfiak esetében maximum napi 200-300ml, nők esetében 100-200ml.

Szőlőmagolajjal kevert sajtsaláta - élvezd az ősz ízeit!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb fürtnyi bordó szőlőszem
  • 1 csomag céklás salátakeverék
  • 10 dkg Pannónia sajt
  • 3 dkg reszelt parmezánsajt
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál méz
  • 2 darab narancs + 1 darab narancs leve
  • 5 evőkanál szőlőmagolaj
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 csipet só


Elkészítési idő: 25 perc

Tartalomhoz tartozó címkék: szőlőmag szőlő