Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit lehet tudni a gombás fertőzésekről? Nyáron gyakoribbak? Tényleg fontos a jól szellőző cipő? Az lesz gombás, aki nem tisztálkodik megfelelően?

2018. 07. 11. 20:36:00
Mit lehet tudni a gombás fertőzésekről? Nyáron gyakoribbak? Tényleg fontos a jól szellőző cipő? Az lesz gombás, aki nem tisztálkodik megfelelően?

Ma Magyarországon a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés az egyik leggyakoribb: nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán. Amíg az emberek természetes alapanyagú cipőkben, esetleg mezítláb jártak, szinte ismeretlen volt a gombásodás, mint népbetegség. A modern, szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák viszont ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, amely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli

Tényezők, melyek elősegíthetik a gombák megtelepedését:

  • túlfűtött helyiségek, párás levegő,
  • túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét,
  • túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt,
  • közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok,
  • stressz, amely gyengíti az immunrendszert,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség.

Megjelenési helyek és tünetek:

Nagyhajlatok- Jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeknél jelenik meg gomba a nagyhajlatokban, ahol az érintett terület erősen hámló, vörös, viszket és fájdalmassá is válhat.

Az arc, a törzs, a végtagok- bőrének gombás fertőzésére az éles szélű, kör alakú, a széleken finoman hámló, a közepe felé gyógyuló megjelenés a jellemző.

Atlétaláb- "Atlétalábnak" hívják a lábujjközök gombás fertőzését, amely viszket, vörös és repedezett, és izzadás hatására a bőr felpuhulva fehérré és lehúzhatóvá válik.

Napgomba- Az úgynevezett "napgomba", ami az utóbbi években a szoláriumokban terjed, a felsőtesten kerek, finoman hámló, barnás foltokat okoz, melyek nem viszketnek. Jellegzetessége, hogy napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok láthatók, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak. A kórokozó a hajas fejbőrön is előfordul, onnan a bőre kerülve okozza a fertőződést.

Körömgomba- A leggyakoribb gombás fertőzés a körömgomba, amelynek tünetei a sárgás, szürkés elszíneződés, töredezettség, megvastagodott körmök, amelyek kellemetlen szaggal is járhatnak.

Ne érezd szégyennek a gombás fertőzést!

Mivel gyakran épp a túlzott tisztaság eredményezi a gombás fertőzést, kár titkolni, már csak azért is, mert ez a kórkép kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethet, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokérgyulladás. A cukorbetegség fokozottan hajlamosít a gombás fertőzésekre, mert a miközben az elhanyagolt betegség miatt megnő a szövetek cukortartalma, kiváló táptalajul szolgálva a gombáknak, addig az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, így nem tudják a védelmet ellátni. A kis hámsérülések tehát még inkább veszélyesek, hiszen a rossz vérellátás miatt a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így akár fekélyek, elfertőződő sebek is kialakulhatnak. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. A receptnélküli szerek nem minden estben jelentenek elégséges megoldást! A nehezebben orvosolható körömgombásodás korrekt diagnózis nélkül. Ezért érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy mikroszkópos és tenyésztéses technikával meghatározza a gombásodást, ebben az esetben a kórokozót a minta tenyésztésével határozzák meg, így a gyógyszerelés sokkal célzottabbá válik és a rendelkezésre álló jó hatású gombaellenes tablettákat a tenyésztési eredmény birtokában szedhetjük.

Mit tehetünk a fertőzések ellen?

Hazaérkezéskor cseréljük le a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmesebb, lehetőleg nem műanyag vagy lakk papucsra. Figyeljünk rá, hogy mindenkinek külön papucsa legyen!

A fürdőszoba használatakor ügyeljünk rá, hogy mindenki a saját törölközőjét, és ha megoldható, saját manikűrollóját használja. Ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, a problémás családtag fertőtlenítse maga után az ollót. Bőrgombásodás esetén a szokásosnál gyakrabban váltsunk ágyneműt. Évszakonként legalább két pár cipőt váltogassunk, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel őket. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk.

Érdemes kerüljük a szintetikus anyagú lábbeliket, és rendszeresen használjunk izzadásgátló spray-t a lábfejünkre.