Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell szedni, mikor kell pótolni, mire kell figyelni a vitaminoknál?!

2018. 09. 06. 08:25:00
Mit kell szedni, mikor kell pótolni, mire kell figyelni a vitaminoknál?!

A vitaminok a gyermek szervezetében is az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet összes működésére. A gyermek megfelelő vitaminellátottságát alapvetően az teszi különlegesen fontossá, hogy az esetleges hiányállapot végső soron a gyermek növekedését, fejlődését érinti károsan.

A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknek is meghatározott mennyiségre van szükségük a vitaminokból az egészség megőrzéséhez, de amíg a felnőtteknél egynapi beviteli értékkel számolhatunk, addig a gyermekeknél a kortól függően több ilyet érdemes alkalmazzunk.

Ha táplálék-kiegészítőkkel próbáljuk ellenállóbbá tenni a szervezetünket, akkor az optimális hatás elérése érdekében érdemes helyesen alkalmazni a készítményeket. Ezért lényeges megismerni pár szabályt.

A vitaminok két nagy csoportra oszthatjuk. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) a szervezet zsírszövetében és a májban raktározódnak, ritkán túladagolhatóak. Kiegyensúlyozott étrend mellett nem szükséges rendszeres pótlásuk, időszakosan azonban szükség lehet rá. Ilyen például a téli fényhiányos időszak, amikor jóval kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezet.

A vízben oldódó vitaminok (pl. B, C-vitamin) alkotják. Ezeket a szervezetünk nem képes raktározni, a kellő mennyiség felszívódik, a felesleg pedig kiürül, így a túladagolás veszélye elenyésző, bevitelük ezért minden nap szükséges.

Melyik vitamin miben vesz részt?

 • A-vitamin (zsírban oldódó): bőr, haj, szemek, nyálkahártya egészséges működése; sejtvédelem; növekedés és csontfejlődés
 • D-vitamin (zsírban oldódó): csontfejlődés, rákmegelőzés
 • E-vitamin (zsírban oldódó): anyagcsere, hormon- és reproduktív sejtek képzése, antioxidáns, immunrendszer működését segíti
 • K-vitamin (zsírban oldódó): véralvadás
 • B1-vitamin (vízben oldódó): idegek, szív, izmok, szénhidrát-anyagcsere
 • B2-vitamin (vízben oldódó): anyagcsere, nyálkahártya
 • Niacin (vízben oldódó): szív, idegek, központi idegrendszer, anyagcsere
 • Pantoténsav (vízben oldódó): zsírok, szénhidrátok, fehérjék lebontása; hormon-, bőr- és nyálkahártyaképzés
 • B6-vitamin (vízben oldódó): idegek, fehérje-anyagcsere, vérképzés
 • Biotin (vízben oldódó): bőr, haj; szénhidrát- és zsírsavszintézis
 • Folsav (vízben oldódó): vérképzés, sejtosztódás
 • B12-vitamin (vízben oldódó): vérképzés, sejtképzés, növekedés
 • C-vitamin (vízben oldódó): ellenálló képesség, kötőszövet- és csontépítés, vas beépítése, vérképzés

Milyen jelekre figyeljünk!

 • A káliumhiány jelei: folyamatos gyengeség és fáradtság, magas vérnyomás, lábgörcsök, szívritmuszavar.
 • A C-vitamin-hiány jelei: kimerültség, sérülékeny bőr, orrvérzés, vérszegénység, ínygyulladás, fokozott hajlam a fertőzésekre.
 • A magnéziumhiány tünetei: ujjaink és a lábujjaink bizsergése, influenzára utaló tüneteink vannak, nagyon gyakran görcsölnek az izmaink, hangulatingadozás
 • A B-12-vitamin-hiány jelei: még 8 óra alvás után is nagyon fáradtak vagyunk, gyengül az erőnlétünk, bizsergés, zsibbadás egyes testrészekben, feledékenység, sárgás bőr

Hogyan szedjük a vitaminokat és az étrend kiegészítőket?

Lehetőleg az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt. Célszerű inkább a kombinált vitamin és ásványi anyag-készítmények mellett dönteni, hisz ezek a megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. A szakemberek a vitaminkészítmények szedését általában kúraszerűen javasolják.

A vitaminok szerves vegyületek, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet biokémiai folyamataiban. Egészségünk fenntartásához nélkülözhetetlenek, ám vitaminigényünk évszakonként eltérhet.

Már kialakult betegségnél, vagy megelőzésképpen érdemes szedni, de nem állandó jelleggel. Nem árt tudni, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyag-tartalmú, "megadózisú" készítményekhez a szervezet hozzászokik, így, ha hirtelen elhagyjuk az étrend-kiegészítőt, átmeneti vitamin- vagy ásványianyag-hiány alakulhat ki. Ez rontja a szervezet természetes ellenálló képességét, ezért érdemes fokozatosan elhagyni a készítményt.

Mit mivel és mivel ne szedjünk

A maximális hasznosulásért, vagyis a zsírban és vízben oldódó vitaminok megfelelő felszívódása érdekében érdemesebb étkezés közben vagy közvetlenül utána bevenni az étrend-kiegészítőt. Ez lehet a reggeli étkezés is, így a nap során folyamatos a felszívódás. A vasat, vagy vastartalmú multivitamint lehetőleg ne szedjük együtt kalciummal. Amennyiben külön kalciumot és magnéziumot használunk, akkor azok bevételét néhány órával későbbre időzítsük, délre vagy kora délutánra, mivel ezek a nyomelemek csökkentik a vas felszívódását. Vannak multivitaminok, amelyek mindegyik összetevőt tartalmazzák, ám ezek olyan csekély mennyiségűek, hogy nem befolyásolják a vas hasznosulását.

A C-vitamin viszont elősegíti, megkönnyíti a vas felszívódását, így egy pohár gyümölcslé vagy C-vitamin készítmény előnyös lehet ilyenkor. A D-vitamint a legtáplálóbb étkezéskor érdemes bevenni. Ám óvatosan bánjunk a K-vitaminnal, mert ez befolyásolja a vérhígító és a szívgyógyszerek hatását. Ha valaki nem reggelizik, akkor a déli étkezés közben is bevehetők az étrend-kiegészítők. Ám akkor is érdemes ezt étkezés közben megtenni, hiszen az étellel együtt könnyebben feloldódnak és hasznosulnak. Hogy a felszívódás zavartalan legyen savlekötők szedése esetén pár óra teljen el a gyógyszer és a vitamin bevétele között. Az étrend-kiegészítőket lehetőleg ne kávéval fogyasszuk, mert az csökkenti egyes vitaminok, ásványi anyagok felszívódását.

FONTOS, hogy a multivitaminok szedése mellett is törekedjünk az egészséges étkezésre, a készítmények ugyanis nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet!!!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyerekek vitamin ősz mozsonyi