Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KÖZELEG A LÉGÚTI FERTŐZÉSEK SZEZONÁLIS IDŐSZAKA

2018. 11. 07. 07:56:00
KÖZELEG A LÉGÚTI FERTŐZÉSEK SZEZONÁLIS IDŐSZAKA

Kórokozók között élünk. Több, mint 200 vírus és számos baktérium okozhat légúti megbetegedéseket az egyszerű náthától a súlyos tüdőgyulladásig. Fontos tudni, hogy az influenza és az influenza szövődményeként jelentkező pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető.

INFLUENZA

Az influenza megelőzésének az a leghatékonyabb módja, ha az ember minden évben influenza elleni védőoltásban részesül. Gondoskodjon róla, hogy Ön és családtagjai időben megkapják az influenza elleni védőoltást! Október végén, november elején célszerű felkeresni a háziorvost, és egyeztetni, jogosult-e Ön térítésmentes oltóanyagra, vagy milyen más, a gyógyszertárban beszerezhető oltóanyagot javasol Önnek. Az influenza vakcinák 3 vagy 4 fajta influenzavírus ellen védenek. Az ún. háromkomponensű vakcinák az influenza A vírus H3N2 és H1N1 altípusa ellen és egy B vírus ellen hatásosak. A négykomponensű oltóanyagok a fentieken kívül egy másik B vírussal szemben is biztosítanak védelmet. Még abban az esetben is, ha a vakcina hatásossága alacsony, az influenza fertőzések bizonyos típusát megelőzhetik, csökkentve a beteg-orvos találkozások és a kórházi ápolások számát. Szakirodalmi adatok támasztják alá, hogyha valaki a védőoltás ellenére megbetegszik influenzában, betegsége lényegesen enyhébb lefolyású lesz. A védőoltásokat az influenza szezon teljes időszakában lehet kérni. Az influenza fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett személyek rizikócsoportba tartoznak. A rizikócsoportba tartozók Magyarországon térítés nélkül kérhetik a védőoltást. A rizikócsoportba tartozók felsorolását az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2018/2019. évre szóló Védőoltási Módszertani levele tartalmazza. A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre az alábbi: Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani az alábbiak szerint: Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett - krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek; - súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek; - szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás betegséget); - veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HlV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is); - krónikus máj- és vesebetegek; - anyagcsere betegségben szenvedők, pl. diabetes; - 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül; - ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek; - várandós nők; - azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik; - tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt).

PNEUMOCOCCUS

A Streptococcus pneumoniae baktérium által okozott fertőzések napjainkban sem veszítettek a jelentőségükből. Ezek gyakran az influenza szövődményeként is megjelenhetnek. Pneumococcus elleni védőoltás javasolt - 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek. - A krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő- (cOPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukorbetegek. - Dohányosoknak életkortól, betegségtől függetlenül. - Belsőfül műtéten átesetteknek és koponyasérülteknek. - Léphiányosoknak. A két különböző oltóanyag alkalmazásakor az alábbiak megfontolása javasolt: Akik korábban még nem részesültek pneumococcus elleni védelemben, azoknak az oltását a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyaggal javasolt kezdeni. A védelmet - legalább 2 hónap eltelte után - ki lehet szélesíteni a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid vakcinával. - A 65 éves kor felettieknek a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid oltóanyagból 1 emlékeztető oltás javasolt, ha legalább 5 év telt el az előző poliszacharid oltás óta. - Aki korábban poliszacharid oltóanyaggal kapott védőoltást, 1 év múlva a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyagot is megkaphatja egy alkalommal. - Sérült immunitásúak (daganatos betegek, szervátültetettek stb.) és léphiányosok ismételt oltásairól kezelőorvos és/vagy védőoltási szaktanácsadó dönt. - A pneumococcus elleni védőoltás bármely más oltóanyaggal (pl. influenza) egyidőben vagy bármilyen időközzel adható (2). A pneumococcus elleni védőoltás beadását bármikor kérheti orvosától. Az oltóanyagot a gyógyszertárakban orvosi receptre lehet kiváltani.

Dr. csohán Ágnes Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
forrás: Gyöngy Patikák Magazin
Tartalomhoz tartozó címkék: pneumococcus INFLUENZA fertőzések