Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Itt a nyár, kezdődik a kullancs invázió!

2018. 05. 30. 13:08:00
Itt a nyár, kezdődik a kullancs invázió!

​A tavasz és a nyár mindaddig, amíg nem jut eszünkbe, hogy kullancs, úgy gondolunk rá, hogy lenvászon ruhában hempergünk a fűben és a réten vidáman szökdécselünk, miközben simogat a szél.

Ennek az idilli képnek egy csapásra vége, ha eszünkbe jut: kullancsok! Innentől kezdve úgy érezzük, hogy TÁMAD A TERMÉSZET! De mit tehetünk azért, hogy ez ne így legyen?!

 

Előzzük meg a kullancscsípést!

Legjobb védekezés, ha megelőzzük a kullancscsípést!

 • Ha természetbe megy, figyeljen az öltözködésre! Ajánlott hosszúnadrág viselése, amit érdemes a zokniba tűrni. Célszerű a pólót, inget, nadrágba is. Még ha nem is túl csinos viselet. Ha lehet, világos ruházatot válasszon, így könnyebben kiszúrható a kullancs.
 • Célszerű kullancsriasztóval befújni, bekenni a szabad bőrfelületeket. A legjobb riasztóhatást a dietil-toluamid (DEET), az etil-butil-acetil-aminopropionát, valamint a pikaridin tartalmú készítmények biztosítják, és léteznek már kullancsriasztó karkötők, gyógynövényből készült cseppek is. A B-vitaminok hatása azonban bizonytalan.
 • Táborozáskor, piknikezéskor kerülni kell a bozótos területeket!
 • Tartsa rendben a kertjét! A fű rendszeres nyírásával, a bokrok ritkításával, az avar gyakori összegyűjtésével megelőzheted a kullancsok beköltözését.
 • Figyeljen a háziállatokra! Amellett, hogy a kullancsok számos, állatra is veszélyes kórt terjesztenek, a kutyák, macskák a házba is behordozhatják az élősködőket. Használjon kullancs elleni cseppet, nyakörvet kedvencein!

 

Biztonságos kullancsirtó szereket akkor is érdemes alkalmazni, ha valaki be van oltva a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa ellen, sajnos az oltás a többi betegség ellen, melyeket a kullancs terjeszthet, nem véd. Ezért ha a bekenéssel meg tudjuk előzni, miért ne tennénk.

Mit tegyen, ha a kullancs, már befúródott?

Ha a vérszívó már befúródott, fontos, hogy minél előbb megszabaduljon tőle. A kullancsot határozott mozdulattal kifelé húzzuk a bőrből, ha esetleg a kullancs orrszerve leszakad, nincs semmi teendő, általában pár nap alatt kilökődik a bőrből, mint egy szálka. A kiszedés előtt a kullancs kenegetése TILOS, fokozza a fertőzés kockázatát.

Kerülni kell a potroh megnyomását is! A legjobb, ha csipesszel vagy kullancskiszedő kanállal távolítja el az élősködőt, ez utóbbi főleg kifejlett egyedek esetében hatékony. Akár körömmel vagy ujjal – gyors, határozott mozdulattal – is kiszedheti a kullancsot.

A közhiedelemmel ellentétben nem baj, ha beszakad a „feje” (vagyis a szájszerve), idővel majd kilökődik, csakúgy, mint egy szálka.

Érdemes feljegyezni a csípés időpontját, így amennyiben tünetek jelennek meg, pontosan tájékoztathatod az orvost.

 

Veszélyes a kullancscsípés?

Maga a kullancscsípés nem fáj, szinte észrevehetetlen, legfőbb veszélye, hogy a gyermek vagy felnőtt szervezetében betegséget okozhatnak azok a kórokozók, melyeket a kullancs hordoz. Több betegséget ismerünk már, melyeket a kullancsok terjesztenek, de emberre ezek közül legveszélyesebbek a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által okozott Lyme-kór, és az úgynevezett kora-nyári myelo-encephalitis vírusa által okozott agyvelő, gerincvelő gyulladás.

A Lyme kór kezelhető betegség, mivel a baktériumok ellen léteznek hatékony antibiotikumok. A fő rizikót az jelenti, ha nem ismerik fel a betegséget ( akár mert nem elég típusosak eleinte), és így a betegség halad tovább megbetegítve az ízületeket, a szívet vagy akár az idegrendszert. Ez hónapokig, évekig újabb és újabb tüneteket jelent a különböző szervek érintettségével. Szerencsére a Lyme-kór első tünetei közül a vándorló bőrpír majdnem mindig jelentkezik. Ez többnyire a kullancscsípés helyén kezdetben kis pírként, majd belül elhalványodó, kívül karikaszerűen növekvő piros foltként jelentkezik. Kezelés nélkül, akár hetekig észlelhető, és néha idővel további folt is megjelenhet. Ez az ún. kokárda kiütés általában 1-2 héttel a csípés után jelenik meg.

Sokszor a csípést nem is észleljük, de a jellegzetes folt megjelenése fel kell vesse a Lyme-kór gyanúját. Minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, hogy az antibiotikum kezelést megkezdjék. Az első bőrtüneteket gyakran kíséri fejfájás, rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat.

 

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás vírus által okozott súlyos idegrendszeri gyulladás, melynek célzott kezelése nincs. Ezért sajnos a betegség ugyan ritkán életveszélyes, de súlyos, maradandó idegrendszeri károsodást okoz, gyakori maradványtünetek a beszédzavar, bénulások.

Tünetek!

Ha egy ilyen vírussal fertőzött kullancs csípi meg gyermekünket, nála a következő tünetek jelentkezésére kell figyelnünk: 1-2 héttel a csípés után kisebb lázzal, fejfájással, izomfájdalommal járó influenza-szerű tünetek, majd javulás után újabb 2 hét múlva erős fejfájás, magas láz és idegrendszeri tünetek - tarkómerevség és/ vagy mozgászavar, gyengeség, szédülés - jelentkeznek. Mivel a betegség kimenetele teljesen bizonytalan, ezért érdemes a védőoltás mellett dönteni.

A kullancs eltávolítása

A patikákban kapható csipesz és kanál segítségével, vagy egy egyszerű csipesz segítségével könnyen kiszedhető. Fontos, hogy óvatosan, lassan húzzuk kifelé a kullancsot, az óramutató járásával ellentétesen csavarva, hogy bőrünkön egy kis “ sátor” keletkezzen!

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

 • ha a csípés helyén koncentrikus körök terjedése látható/ ez hónapok múlva is jelentkezhet/
 • Ha a csípés helyén a piros folt terjed
 • Ha a csípés követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás jelentkezik,ha szívritmuszavar jelentkezik,ha a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad.
 • Ha aszimmetrikus, vándorló térdízületi duzzanat jelentkezik, csekély fájdalommal jár.
 • Tudatzavar, járászavar jelentkezik.
 • Ha a csípés a fejen történt, minden esetben forduljunk orvoshoz!

Tudta?

A kullancscsípés helyét célszerű lefertőtleníteni. A kivett kullancsot felesleges bevizsgáltatni, mert ha igazolódik, hogy fertőzött volt a kullancs is kicsi az esélye, hogy a gyermeket is megfertőzte, emiatt úgyis a kialakult tünetek döntik el a kezelés szükségességét.

Sokan nem tudják, de a frissen lefejt tej is fertőzheti gyermekünket a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás vírusával, ha a tejet adó állatot (tehén, kecske) fertőzött kullancs csípte meg. Ezért fontos, hogy a házi tejet 5 percig forralni kell, csak ezután fogyasztható. Értelemszerűen ekkor is védelmet jelent a védőoltás erre a betegségre.

Kullancs csípés esetén nem kell feltétlenül pánikba esni, hiszen nem mindegyik kullancs fertőzött! A két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, és az agyvelőgyulladás!

Védekezés

Védőoltás - A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, az agyvelőgyulladás ellen a hatékony védelmet jelent, de jóval a fertőzésveszélyt megelőzően kell beadni.

Spray - A szabadon levő bőrfelületet kell befújni a kullancsriasztó spray-vel, krémmel,de figyelni kell arra,hogy gyakran ismételjük,mert hatásuk rövid ideig tart, ezeket az izzadás lemossa a bőrről!

És végül ne feledkezzünk meg házi kedvenceikről sem, mert őket szintén nem kímélik a kullancsok!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tavasz kullancs