Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

DONA 250MG KEMÉNY KAPSZULA 80X

Cikkszám: 8019561020114
Elérhetőség: Utolsó 1 db raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Mylan EPD Korlátolt Felelősségű Társaság

Leírás és Paraméterek

Hatóanyag

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Dona 250 mg kemény kapszula 250 mg glükózamin-szulfátot tartalmaz (314 mg glükózamin-szulfát-nátrium-klorid formájában) kapszulánként. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz 1500 mg glükózamin-szulfátot tartalmaz (1884 mg glükózamin-szulfát- nátrium-klorid formájában) tasakonként. Ismert hatású segédanyagok: Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: 2,5 mg aszpartámot, 2028,5 mg szorbitot és 151 mg nátriumot tartalmaz tasakonként. Dona 250 mg kemény kapszula: 28,5 mg laktózt és 25,17 (1.1mmol) nátriumot tartalmaz kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Javallat

4.1 Terápiás javallatok Enyhe-, középsúlyos térdízületi osteoarthritis tüneteinek enyhítése.

Ellenjavallat

4.3 Ellenjavallatok A készítmény hatóanyagával vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. A Dona nem adható kagylóra allergiás betegeknek, mivel a hatóanyagot kagylóból nyerik.

Adagolás

4.2 Adagolás és alkalmazás Adagolás Dona 250 mg kemény kapszula: Felnőtteknek a napi dózis 3 x 2 kapszula (1500 mg/nap), kúraszerű adagolásban. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: Felnőtteknek a napi dózis 1 tasak por (1500 mg/nap), kúraszerű adagolásban. A per os kezelés teljes időtartama 3 hónap, mely évente több alkalommal ismételhető, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával. A glükózamin nem javallott az akut, fájdalmas tünetek kezelésére. Előfordulhat, hogy a tünetek (főleg a fájdalom) enyhülése csak több héttel a kezelés elkezdése után, bizonyos esetekben még hosszabb idő múlva tapasztalható. Amennyiben a tünetek 2-3 hónap múlva sem enyhülnek, a glükózamin terápia folytatását újra kell értékelni. A Dona 250 mg kemény kapszula, ill. a Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz alkalmazható a Dona 400 mg oldatos injekcióval kombinálva, vagy azt követően. A Dona adagolás kombinálható az osteoarthritis kezelésére alkalmas tornával, fizikoterápiával. Speciális populációkkal kapcsolatos további információk. Gyermekek és serdülők A glükózamin biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetében nem igazolták, ezért alkalmazása nem javasolt 18 év alatti gyermekek és serdülőkorúak esetében (lásd 4.4 pont). Idősek Idős betegekkel specifikus vizsgálatok nem történtek, de a klinikai tapasztalatok szerint az egyébként egészséges idős betegek kezelésekor adagmódosítás nem szükséges. Károsodott vese- és/vagy májműködés Károsodott vese- vagy májműködésű betegekre vonatkozóan adagolási javaslat nem adható, mivel ezzel kapcsolatban nem végeztek vizsgálatokat. Az alkalmazás módja A kapszulákat étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül lehet bevenni. A por-tasak tartalmát egy pohár vízben feloldva, étkezés közben ajánlott bevenni.

Mellékhatás

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások A nemkívánatos hatások előfordulásának osztályozása a következő (MedDRA szerinti) terminológia szerint került besorolásra: Nagyon gyakori (?1/10) Gyakori (?1/100 - <1/10) Nem gyakori (?1/1000 -<1/100) Ritka (?1/10 000 -<1/1000) Nagyon ritka (<1/10 000), Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) A glükózamin kezeléshez társuló leggyakoribb nemkívánatos reakciók a hányinger, hasi fájdalom, emésztési zavar, flatulencia, székrekedés és hasmenés. A jelentett nemkívánatos reakciók általában enyhék és átmeneti jellegűek voltak. Az alábbi táblázat az előforduló mellékhatásokat csoportosítva mutatja be, a MedDRA "Internationally agreed Order of Importance" szervrendszer-osztályozása (SOC) szerint, az előfordulás gyakoriságának jelzésével, csökkenő súlyossági sorrendben. Szervrendszerek Gyakori ?1/100 ?1/10 Nem gyakori ?1/1000 ?1/100 Ritka ? 1/10 000 ?1/1000 Nagyon ritka ?10 000 Nem ismert Immunrendszeri betegségek és tünetek Allergiás reakciók (túlérzékenység) Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek Diabeteses betegeknél a vércukorszint zavara Pszichiátriai kórképek Álmatlanság Idegrendszeri betegségek és tünetek Fejfájás, Aluszékonyság Szédülés Szembetegségek és szemészeti tünetek Látási zavarok Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek Szívritmus zavarok, pl. tachycardia Érbetegségek és tünetek Kipirulás Légzőrendszeri mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek Asthma/a meglevő asthma súlyosbodása Emésztő rendszeri betegségek és tünetek Hasmenés Székrekedés Hányinger Flatulencia Hasi fájdalom Emésztési zavar Hányás Máj- és epebetegségek, illetve tünetek Sárgaság A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei Erythema Viszketés Bőrkiütés Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók Fáradékonyság Oedema/ perifériás oedema Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei Májenzim-szintek emelkedése Vércukorszint emelkedés Vérnyomás emelkedés INR ingadozás Szórványosan előforduló, spontán hypercholesterinaemia esetekről is beszámoltak, de ok-okozati összefüggést nem állapítottak meg. Feltételezett mellékhatások bejelentése A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni. Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

Figyelmeztetés

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések A készítmény csak fokozott óvatossággal alkalmazható asthmás betegek kezelésére, mivel ezek a betegek fokozottan hajlamosak glükózamin által kiváltott allergiás reakcióra, és ezt az asthmás tünetek súlyosbodása kísérheti. Nem végeztek speciális vizsgálatokat károsodott vese-vagy májműködésű betegeken. A készítmény toxikológiai és farmakokinetikai jellemzői nem indokolnak adagolási korlátozásokat ezen betegeknél. Súlyos máj- vagy veseelégtelenségben azonban csak orvosi felügyelettel alkalmazható. Csökkent glükóztoleranciájú betegeknél a kezelés bevezetése előtt, illetve a kezelés folyamán rendszeres időközönként ellenőrizni kell a vércukorszintet. A kezelés megkezdése előtt orvoshoz kell fordulni olyan ízületi betegségek fennállásának kizárása céljából, amelyek más kezelést igényelnek. A Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz és a Dona 250 mg kemény kapszula napi adagja (1500 mg) 151 mg nátriumot tartalmaz, amit a nátrium-szegény diétát tartó betegeknél figyelembe kell venni. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: aszpartámot tartalmaz, ezért phenylketonuriában szenvedő betegek ne szedjék. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: szorbitot tartalmaz. A ritkán előforduló örökletes fruktóz-intoleranciában nem szedhető. Dona 250 mg kemény kapszula: 28,5 mg laktózt tartalmaz, ezért ritkán előforduló örökletes galaktóz-intoleranciában, laktóz-intoleranciában vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban nem szedhető. 4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló központi idegrendszeri és motoros rendszert befolyásoló lényeges hatása nem ismert. Fejfájás, fáradtság, szédülés vagy álmosság esetén óvatosság ajánlott. 4.9 Túladagolás Véletlen vagy szándékos túladagolásról nem számoltak be. Állatokon végzett akut és krónikus toxikológiai vizsgálatok alapján nem valószínű toxikus tünetek előfordulása a terápiás dózis 200-szorosáig terjedő adagoknál. Túladagolás esetén tüneti kezelést és szükség esetén a szokásos támogató intézkedéseket kell alkalmazni, pl. a folyadék- és elektrolit-háztartás egyensúlyának helyreállítása.

Farmakológia

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK 5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok Farmakoterápiás csoport: Egyéb gyulladásgátlók és antireumatikumok, nem-szteroid gyulladásgátlók. ATC kód: M01AX05 Hatásmechanizmus A glükózamin-szulfát - egy endogén amino-monoszaharid - a glükózamin szulfát sója. A glükózamin a porcszövet poliszacharid-láncainak és az ízületi folyadék glükózaminoglikánjainak a természetes alkotórésze. A korábbi in vitro és in vivo vizsgálatokban kimutatták, hogy a glükózamin serkenti a fiziológiás glükózaminoglikánok és proteoglikánok chondrocyták általi, illetve a hyaluronsav synoviocyták általi szintézisét. A legújabb vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát gátolja az interleukin 1ß (IL 1ß) inracelluláris jelátvitelét a sejtmagi NF?B (nukleáris faktor kappa B) intracelluláris aktiválásának és sejtmagon belüli transzlokációjának blokkolásával. A glükózamin hatásmechanizmusa az emberben nem ismert. Farmakodinámiás hatások A korai in vitro vizsgálatok a glükózamin-szulfát anabolikus és katabolikus hatását igazolták a porcosodási folyamatra. A szulfát ionok hozzájárulhatnak a glükózaminok farmakológiai hatásaihoz, azaz a glükózaminoglikán és proteoglikán szintézis arányának befolyásolásához és a porcbontó enzimek gátlásához. Az újabb vizsgálatok bebizonyították, hogy a glükózamin-szulfát csökkenti az IL-1ß által mediált hatásokat, ezáltal gátolja azon hatások sorát, amelyek az ízületek gyulladásához és porckárosodáshoz vezetnek. Ilyen hatások a metalloproteázok, a ciklooxigenáz-2 és olyan extracelluláris mátrix proteinek - amelyek nem tartoznak porc normál alkotóelemei közé - szintézise, a nitrogén oxid és prosztaglandin E2 felszabadítása, a chondrocyta proliferáció gátlása és programozott sejthalál kiváltása. A nem-szteroid gyulladásgátlóktól eltérően a glükózamin nem közvetlenül gátolja a ciklooxigenázok működését. Humán chondrocyta sejtmodelleken a kristályos glükózamin-szulfát - olyan vagy annál alacsonyabb koncentrációkban, mint ami a napi egyszeri 1500 mg terápiás dózissal kezelt térd osteoarthritisben szenvedő betegek ízületi folyadékában volt mérhető - gátolja az IL-1 hatására létrejövő gén expressziót. Állatokon végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a humán vizsgálatokban alkalmazott dózisoknál késlelteti a betegség progresszióját és enyhíti a tüneteit. Klinikai hatásosság és tolerálhatóság: A glükózamin-szulfát hatásosságát és biztonságosságát legalább 3 évig tartó klinikai vizsgálatokban igazolták. Azokban a klinikai vizsgálatokban, melyekben a napi glükózamin-szulfát kezelés 3 évig tartott a tünetek fokozatos javulását és a hagyományos radiológiai vizsgálatok alapján az ízületi elváltozások késleltetését figyelték meg. A glükózamin-szulfát a rövid távú és a hosszú távú kezelések során egyaránt jól tolerálhatónak bizonyult 5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok Felszívódás Egészséges önkénteseken 14C izotóppal jelzett glükózamin per os adagolását követően a radioaktivitás gyorsan és csaknem teljesen (90%) szisztémásan mérhető. Per os adagolás esetén a glükózamin-szulfát abszolút biohasznosulása 44% emberben, a májban végbemenő "first-pass" mechanizmus miatt. Egészséges önkénteseknél az éhgyomorra bevett napi 1500 mg glükózamin-szulfát ismételt adagolását követően egyensúlyi állapotban a maximális plazma koncentráció (Cmax, ss) átlaga 1602±426 ng/ml volt a bevételt követő 1,5-4 órában (középérték tmax 3 óra). Egyensúlyi (steady state) állapotban az AUC (plazma koncentráció vs idő) 14564±ng.h/ml. Nem ismert, hogy az étkezés szignifikánsan befolyásolja-e a gyógyszer orális biohasznosulását. Napi 750-1500 mg közötti dózisok ismételt adagolásakor a glükózamin farmakokinetikája lineáris. 3000 mg dózistól némileg eltér a lineáristól aminek oka a kisebb biohasznosulás. A glükózamin felszívódása és a biohasznosulása tekintetében a nemek között nincs különbség embereknél. Egészséges önkénteseknél és térdízületi osteoarthritisben szenvedő betegeknél a glükózamin farmakokinetikája hasonló. Eloszlás A felszívódást követően a glükózamin szignifikánsan eloszlik az extra-vascularis folyadékterekben ideértve a synovialis folyadékot is, ahol 37-szer magasabb a látszólagos megoszlási térfogata, mint a szervezet teljes vízterében. A glükózamin nem kötődik a plazma fehérjékhez, ezért az erős fehérjekötődésű gyógyszerekkel a kölcsönhatás valószínűsége igen csekély. Biotranszformáció A glükózamin endogén anyag, ezért a metabolizmusát nem vizsgálták. Az ízületi porcok összetevőinek bioszintéziséhez szükséges alkotóelem. A glükózamin elsősorban hexózaminná metabolizálódik és ez független a citokróm enzimrendszertől. A kristályos glükózamin-szulfát nem inhibítora és nem induktora a humán CYP450 izoenzimeinek, ideértve a CYP 3A4, 1A2, 2E1, 2C9 és 2D6 izoenzimeket, még a humán terápiás dózisnál elért maximális plazmakoncentrációt több mint 300-szorosan meghaladó koncentrációknál sem. Olyan gyógyszerekkel együtt adva, amelyek a CYP450 izoenzimeken metabolizálódnak, klinikailag releváns interakció nem várható. Elimináció Emberben a plazma terminális felezési ideje kb. 15 óra. Embernél a 14C izotóppal jelzett glükózamin orális beadását követően a teljes radioaktivitás 10±9%-a vizeletben, míg 11,3±0,1%-a székletben volt mérhető. Az orálisan beadott adag kb. 1%-a ürül vizelettel változatlan formában, ami arra utal, hogy sem a vese sem a máj nem vesz részt szignifikánsan a glükózamin és/vagy metabolitjainak és/vagy bomlástermékeinek a kiválasztásában. Speciális betegcsoportok Vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegek A glükózamin farmakokinetikáját vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeken nem vizsgálták. A vesekárosodásban szenvedő betegeken történő vizsgálat irreleváns, mivel a vese csak korlátozott mértékben vesz részt a glükózamin eliminációjában. Hasonló okok miatt nem vizsgálták májkárosodásban szenvedő betegeken sem, mivel a glükózamin endogén anyagként metabolizálódik. Ezek miatt, valamint a glükózamin fentebb részletezett kedvező biztonságossági és tolerábilitási tulajdonságai miatt vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél dózismódosítás nem szükséges. Gyermekek és serdülők A glükózamin farmakokinetikáját gyermekeknél és serdőlőknél nem vizsgálták. Idősek Speciális farmakokinetikai vizsgálatokat idős betegeken nem végeztek, azonban a klinikai hatásosságra és tolerálhatóságra vonatkozó vizsgálatokat főleg idős betegeken végezték. Dózismódosítás nem szükséges. 5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei A kristályos glükózamin állatokon végzett egyszeri és ismételt dózisú vizsgálatokban egyaránt rendkívül alacsony toxicitású volt. A legmagasabb vizsgált dózisoknál nem vagy csak minimális hatást mutatott. Ezek a hatások reverzibilisek voltak és a toxicitásnál célszerv nem volt meghatározható. Az állatokon vizsgált legmagasabb dózis a humán orális dózis több, mint százszorosának felel meg. A kristályos-glükózamin szulfát sem az in vitro sem az in vivo vizsgálatokban nem volt mutagén. Karcinogenitási vizsgálatokból származó adatok nincsenek. Patkányokon sem a termékenységre, sem az embrionális/magzati vagy postnatalis fejlődésre vonatkozó mellékhatásokat nem észleltek. In vitro és in vivo állatkísérletek eredményei kimutatták, hogy az iv. alkalmazott glükózamin rendkívül magas koncentrációnál csökkenti az inzulinszekréciót, és valószínűleg a béta-sejtekben kialakuló glükokináz-gátlás útján inzulinrezisztenciát vált ki. Ennek klinikai jelentősége nem ismert. A humán klinikai vizsgálatokban, valamint egészséges önkénteseken és diabeteses vagy károsodott glükóz toleranciájú betegen végzett vizsgálatokban nem tapasztaltak az éhgyomri glükózszintet, a glükóz metabolizmusát vagy az inzulin érzékenységet befolyásoló hatásokat.

Gyógyszerforma

3. GYÓGYSZERFORMA Dona 250 mg kemény kapszula: Narancsvörös/fehér színű, átlátszatlan 1-es méretű keményzselatin kapszulába töltött, 410 mg töltettömegű halvány krémszínű, szagtalan homogén, kristályos por. A kapszula alsó és felső részén "ROTTA" jelzés található. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: Fehér színű, szagtalan kristályos por. 4. KLINIKAI JELLEMZŐK

Várandósság,szopt.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás Terhesség Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a glükózamin tekintetében. Az állatokon végzett kísérletek nem kielégítőek a terhesség, a magzati fejlődés tekintetében (lásd 5.3 pont). A glükózamint a terhesség ideje alatt nem javasolt alkalmazni. Szoptatás Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a glükózamin kiválasztódik-e az anyatejbe. Megfelelő biztonságossági adatok hiányában a glükózamin alkalmazása a szoptatás ideje alatt nem javasolt.

Segédanyag

6.1 Segédanyagok felsorolása Dona 250 mg kemény kapszula: Kapszulatöltet: talkum, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, laktóz. Kapszulahéj: vörös vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), eritrozin (E127), zselatin. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: aszpartám, makrogol 4000, vízmentes citromsav, szorbit.

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Dona 250 mg kemény kapszula Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz (glükózamin-szulfát) Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. - Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. - További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez. - Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont. - Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. A betegtájékoztató tartalma: 1. Milyen típusú gyógyszer a Dona és milyen betegségek esetén alkalmazható? 2. Tudnivalók a Dona szedése előtt 3. Hogyan kell szedni a Donát? 4. Lehetséges mellékhatások 5. Hogyan kell a Donát tárolni? 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk 1. Milyen típusú gyógyszer a Dona és milyen betegségek esetén alkalmazható? A Dona az egyéb nem-szteroid gyulladásgátlók és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik. A Dona az enyhe-középsúlyos térdízületi gyulladás (térdízületi oszteoartritisz) tüneteinek az enyhítésére javallott. 2. Tudnivalók a Dona szedése előtt Ne szedje a Donát - ha allergiás a glükózaminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. - ha allergiás a kagylóra, mivel a glükózamint kagylóból nyerik. Figyelmeztetések és óvintézkedések A Dona szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével: * csökkent cukortolerancia esetén (ha a szervezete nem képes kellő mértékben feldolgozni az elfogyasztott cukrot). Előfordulhat, hogy vércukorszintjét gyakrabban kell ellenőrizni a glükózamin kezelés elkezdése után. * ha károsodott a vese- vagy májműködése. Ilyen betegekkel nem végeztek vizsgálatokat, és ezért adagolási javaslat nem adható. * ha szív- és érrendszeri betegség ismert kockázata áll fenn Önnel, mivel glükózaminnal kezelt betegeknél néhány esetben emelkedett koleszterinszintről (hiperkoleszterinémia) számoltak be. * ha Ön asztmás. A glükózamin kezelés elkezdésekor tudnia kell, hogy asztmás tünetei súlyosbodhatnak. Gyermekek és serdülők A Dona nem javasolt 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél, a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt. Egyéb gyógyszerek és a Dona Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Óvatosan kell eljárni, ha a Donát egyéb gyógyszerekkel kell együtt adni, különösen: • a véralvadásgátlásra használt, bizonyos típusú gyógyszerekkel (például warfarin, dikumarol, fenprokumon, acenokumarol és fluidion), vagy • tetraciklinnel (egyfajta antibiotikum). Felerősödhet ezen gyógyszerek hatása, ha glükózaminnal együtt alkalmazzák azokat. Az ilyen kombinációkkal kezelt betegeket ezért nagyon körültekintően kell ellenőrizni, amikor a glükózamin-kezelést megkezdik vagy leállítják. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát! A szteroidok és a nem-szteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók egyaránt adhatók együtt a glükózamin-szulfáttal. A Dona egyidejű bevétele étellel és itallal A Donát lehetőleg étkezéskor ajánlott bevenni. Termékenység, terhesség és szoptatás Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Dona szedése a terhesség ideje alatt nem javasolt. A Dona használata szoptatás időszakában nem javasolt. A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre A készítményeknek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ha a Dona szedése szédülést vagy álmosságot okoz, nem szabad gépjárművet vezetnie vagy gépeket kezelnie. A Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz nátriumot, aszpartámot és szorbitot tartalmaz A Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz napi adagja (1500 mg) 151 mg nátriumot tartalmaz, amit a nátrium-szegény diétát tartó betegeknek figyelembe kell venniük. A Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz aszpartámot tartalmaz. Fenilketonuriában szenvedő betegek nem szedhetik. A Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz szorbitot tartalmaz. Jelezze kezelőorvosának a kezelés megkezdése előtt, ha Ön a ritkán előforduló örökletes fruktóz-intoleranciában szenved. A Dona 250 mg kemény kapszula nátriumot és tejcukrot tartalmaz A Dona 250 mg kemény kapszula napi adagja (1500 mg) 151 mg nátriumot tartalmaz, amit a nátrium-szegény diétát tartó betegeknek figyelembe kell venniük. A Dona 250 mg kemény kapszula 28,5 mg tejcukrot tartalmaz. Jelezze kezelőorvosának a kezelés megkezdése előtt, ha Ön tejcukor-érzékenységben szenved. 3. Hogyan kell szedni a Donát? Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha az orvos másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja: Dona 250 mg kemény kapszula: Felnőtteknek naponta 3 x 2 kapszula (1500 mg/nap), kúraszerű adagolásban. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: Felnőtteknek naponta 1 tasak por (1500 mg/nap), kúraszerű adagolásban. Szájon át alkalmazandó. A kapszulákat vízzel vagy egyéb alkalmas folyadékkal kell lenyelni. A por-tasak tartalmát egy pohár vízben feloldva ajánlott bevenni. Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél A glükózamin alkalmazása nem javasolt 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél. Károsodott vese- és/vagy májműködésben szenvedő betegek Nem adható adagolási javaslat, mivel nem végeztek erre vonatkozó vizsgálatokat. Ilyen betegeknél a készítmény csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A glükózamin nem javasolt az akut (heveny), fájdalommal kísért tünetek kezelésére. Előfordulhat, hogy a tünetek (főleg a fájdalom) enyhülése csak több héttel a kezelés elkezdése után, bizonyos esetekben pedig csak ennél hosszabb idő múlva tapasztalható. Amennyiben a tünetek 2-3 hónap múlva sem enyhülnek, a glükózamin terápia folytatását újra kell értékelni. A kezelés teljes időtartama 3 hónap, mely évente több alkalommal ismételhető, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával. A Dona 250 mg kemény kapszula, ill. a Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz alkalmazható a Dona 400 mg oldatos injekcióval kombinálva, vagy azt követően. A Dona adagolása kombinálható tornával, fizikoterápiával. Ha az előírtnál több Donát vett be Ha nagy mennyiséget vett be, forduljon kezelőorvosához vagy egy kórházhoz. Ha elfelejtette bevenni a Donát Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására. Ha idő előtt abbahagyja a Dona szedését A tünetei kiújulhatnak. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 4. Lehetséges mellékhatások Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Klinikai vizsgálatok szerint a glükózamin-szulfát jól tolerálható. A következő mellékhatásokról számoltak be: Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): fejfájás, fáradékonyság, aluszékonyság hányinger, hasi fájdalom, emésztési zavar, hasmenés, felfúvódás, székrekedés. Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): bőrpír, bőrkiütés, viszketés, kipirulás. Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): allergiás reakciók (túlérzékenység), diabeteszes betegeknél a vércukorszint zavara, álmatlanság, szédülés, látási zavarok, szívritmuszavarok (pl. szapora szívverés), asztma vagy a meglévő asztma súlyosbodása, hányás, sárgaság, ödéma, csalánkiütés, a májenzim- és a vércukor szintek emelkedése, a vérnyomás emelkedés és a vér alvadási idejének ingadozása. Mellékhatások bejelentése Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban. 5. Hogyan kell a Donát tárolni? Legfeljebb 30°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a Dona? Dona 250 mg kemény kapszula: - A készítmény hatóanyaga: 250 mg glükózamin-szulfát (314 mg glükózamin-szulfát-nátrium-klorid formájában) kapszulánként. - Egyéb összetevők: talkum, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, laktóz, vörös vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), eritrozin (E127), zselatin. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: - A készítmény hatóanyaga: 1500 mg glükózamin-szulfát (1884 mg glükózamin-szulfát-nátrium-klorid formájában)) tasakonként. - Egyéb összetevők: aszpartám, makrogol 4000, vízmentes citromsav, szorbit. Milyen a Dona külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Küllem: Dona 250 mg kemény kapszula: Narancsvörös/fehér színű, átlátszatlan 1-es méretű keményzselatin kapszulába töltött, 410 mg töltettömegű halvány krémszínű, szagtalan homogén, kristályos por. A kapszula alsó és felső részén "ROTTA" jelzés található. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: Fehér színű, szagtalan kristályos por. Csomagolás: Dona 250 mg kemény kapszula: 80 db kapszula alumínium kupakkal lezárt barna színű üvegben és dobozban. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: Egyenként 3950 mg por három rétegű papír/alumínium/polietilén tasakba töltve. 4 db vagy 20 db tasak por oldathoz dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. A forgalomba hozatali engedély jogosultja Mylan EPD Kft. 1138 Budapest, Váci út 150. Gyártó: Rottapharm Ltd. Damastown Industrial Park Mulhuddart, Dublin 15 Írország OGYI-T- 4701/01 Dona kemény kapszula (80 x) OGYI-T- 4701/04 Dona por belsőleges oldathoz (4 x) OGYI-T- 4701/05 Dona por belsőleges oldathoz (20 x) A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. március. 5 OGYÉI/17665/2018 OGYÉI/17663/2018

Kölcsönhatás

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók Interakciós vizsgálatokat nem végeztek. Azonban a glükózamin-szulfát fiziko-kémiai és farmakokinetikai tulajdonságai alapján az interakciók lehetősége alacsony. A glükózamin-szulfát nem gátolja és nem indukálja a humán CYP450 enzimrendszer főbb enzimeit. Mivel nem befolyásolja az abszorbciós mechanizmusokat és felszívódása után nem kötődik a plazma fehérjékhez valamint az endogén glükózaminhoz hasonlóan vagy beépül a proteoglikánokba vagy a citokróm enzimrendszertől függetlenül bomlik le, ezért nem valószínű, hogy növeli a gyógyszer-interakciók lehetőségét. Korlátozottak az adatok a glükózaminnal történő gyógyszerkölcsönhatások tekintetében, azonban az orális K-vitamin-antagonisták alkalmazásával kapcsolatosan az INR-érték növekedését figyelték meg. Az orális K-vitamin-antagonistákkal kezelt betegeket ezért szoros megfigyelés alatt kell tartani a glükózamin-kezelés megkezdésekor vagy leállításakor. Glükózamin együttadása növelheti a tetraciklinek felszívódását és szérumkoncentrációját, bár ennek a kölcsönhatásnak a klinikai jelentősége valószínűleg korlátozott. A szteroidok és a nem-szteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók egyaránt adhatók együtt a glükózamin-szulfáttal. 6.2 Inkompatibilitások Nem értelmezhető.

Csomagolás

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése Dona 250 mg kemény kapszula: 80 db kapszula, alumínium kupakkal lezárt barna színű üvegben és dobozban. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: 3950 mg por három rétegű papír/alumínium/polietilén tasakba töltve. 4 db vagy 20 db tasak, dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. 6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani. Megjegyzés ? (egy keresztes) Osztályozás: I. csoport Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). 6.4 Különleges tárolási előírások Legfeljebb 30°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. 6.3 Felhasználhatósági időtartam Dona 250 mg kemény kapszula: 5 év. Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz: 3 év. A lejárati dátum csak a megfelelően tárolt, érintetlen csomagolású termékre vonatkozik. 7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA Mylan EPD Kft. 1138 Budapest, Váci út 150. 8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA(I) OGYI-T- 4701/01 Dona 250 mg kemény kapszula (80 x) OGYI-T- 4701/04 Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz (4 x) OGYI-T- 4701/05 Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz (20 x) 9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 1995. november 16. A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2004. július 9. 10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA 2018. március 28. 2 OGYÉI/17665/2018 OGYÉI/17663/2018

Ellenőrzés dátuma

10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA 2018. március 28. 2 OGYÉI/17665/2018 OGYÉI/17663/2018

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!