Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csomagolás mentesen is lehet! Ti már voltatok csomagolás mentes boltban? Mi most voltunk a Zöld Blokkban!

Csomagolás mentesen is lehet! Ti már voltatok csomagolás mentes boltban? Mi most voltunk a Zöld Blokkban!

Izgatottan vártam, a látogatást, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy mint gyakorló háziasszony hogyan tudnám beilleszteni a mindennapjaimba ezt a változást és azt mondhatom, hogy igazából csak elhatározás és szokás kérdése. Kis változtatások bevezetésével igen könnyedén át lehet állni és így rengeteget tehetünk a környezetünkért. 
A Magyarországon működő zero waste kereskedések olyan egyedi vásárlóközösséget és környezettudatos légkört ígérnek, ami túlmutat a pazarlással szemben érzett bűntudaton. Ezek az üzletek, kávézók, teázók egyrészről segítenek a környezettudatos életmód elsajátításában, ennek oktatásában, másrészről átlátható és őszinte kapcsolatot teremtenek a vásárló és a termelő között.

Miért pont zero wast bolt mellett döntöttek?

Már évek óta vállalkozásban gondolkodtunk. Folyamatosan keresgéltük a környezetkímélő megoldásokat a saját életünkben is, törekedtünk arra, hogy az egészségünkre legkevésbé káros alternatívákhoz nyúljunk. Olyan helyeket kerestünk a városban, ahol felesleges csomagolás nélkül vásárolhatunk, de nem sok sikerrel jártunk. Később hallottuk, hogy már nemcsak Nyugat-Európában nyitnak a Zero Waste boltok, de Budapesten is próbálkoznak vele, ez adott egy löketet. Amikor megvásároltuk az elődünk kis bioboltját, tudtuk, hogy mi ezt az irányt fogjuk követni.
Egy másik alternatívát szeretnénk nyújtani a mai „egyszerhasználatos” világunkban. Ugyanakkor ez nem újdonság, csupán a régi normalitáshoz való visszatérés, elődeink alig termeltek szemetet. Egyikünk sem kereskedelmi háttérből érkezett, pedagógus végzettségűek vagyunk, azonban nálunk is elérkezett a változás ideje. Magánéleti indíttatást a gyermekünk érkezése adta, mint oly sok fiatalnak, fiatal családnak, akik ebbe az irányba orientálódnak. Mi is ekkor kezdtük keresni a természetes, káros anyagoktól mentes, észszerűbb megoldásokat a mindennapi életünkhöz, hiszen mégsem mindegy, milyen világot hagyunk magunk után. Mivel ilyen jellegű bolt nem volt a közelünkben, hát létrehoztunk egyet, és vele tanuljuk mi is ezt az életformát.
Közösségépítés és tudatosság jellemzi a boltot.
A boltnak közösségépítő jellege is van, hiszen a vásárlókkal együtt alakítjuk a kínálatot, ők is ajánlhatnak beszállítót vagy új terméket.” A termékpalettát is az észszerűség jegyében próbáljuk alakítani. Beszállítóinknál fontos, hogy gasztro kiszerelésben (5-25kg-os csomagok) érkezzenek a termékek, a csomagolásaikkal pedig minél kisebb lábnyomot hagyjanak, vagy lehetőség legyen a visszaváltásra, például az üvegek esetén. Ezekből a nagy kiszerelésű csomagokból tudnak a vásárlók kimérve, a saját textil zsákjaikba, üvegeikbe, dobozaikba, vagy épp a helyben is kapható tárolókba vásárolni.
Fontos, hogy a helyi gazdaságokból érkezzenek a termékeink!
A legfontosabb számunkra az, hogy a környékről jussunk hozzá minél több termékhez. Ez alatt értjük Pécset, Baranyát, vagy a szomszédos megyéket. Így kevesebbet kell utaztatni, emellett támogathatjuk a környékbeli kistermelőket, kézműveseket. Sajnos minden termék esetében ezt nem tudjuk kivitelezni. A stabil működés mellett workshopokat is szeretnénk szervezni, amelyen a hétköznapi élethez kapcsolódó környezetkímélő, hulladékcsökkentő apró praktikákat tanulhatnának meg az érdeklődők. Ezen kívül hagyományteremtő jelleggel szerveztük meg a csomagolásmentes vásárainkat, melyekhez sok partnerünk is csatlakozott, műhelymunkákkal, gyerekfoglalkozásokkal egybekötött jó hangulatú vásárok voltak ezek. Nagyon reméljük, hogy az elkövetkező években is folytathatjuk. Nem a világ megváltása a célunk, csak annyi, hogy aki szeretné, annak lehessen módja arra, hogy kevesebb szemetet termelve jóérzés töltse el, hogy tett valamit egy élhető jövőért.
Termékkínálatunkban megtalálható rengeteg szárazélelmiszer (rizs, tészták, borsó, lencse, pelyhek, granola, müzlik, lisztek, magvak stb.), olajok, ecetek, fűszerek, teák, aszalványok, édességek, tojás, sajtfélék, joghurtok, savanyúságok, pástétomok, mézek, édesítőszerek, étrendkiegészítők, natúrkozmetikumok, környezetbarát tisztítószerek, tisztítóeszközök, zero waste kiegészítők stb.


Elérhetőségeink: Zöld Blokk csomagolásmentes bolt 7632 Pécs, Nagy Imre út 25., www. zoldblokk.hu (webáruházunkat is itt érhetik el!), facebook/zoldblokk, instagram/zoldblokkpecs