Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bőröd és a nap

2020. 04. 23. 11:45:00
Bőröd és a nap

„Ha elegendő napozószert kensz magadra, nyugodtan élvezheted a napsütést, nem kell bőröd károsodása miatt aggódnod.” - Igaz ez? Nem egészen. Tény viszont, hogy rengeteg pénzt költünk napozószerekre, ennek ellenére folyamatosan nő a bőrrákos esetek száma…

Bőröd és a Nap
A Nap fénye elektromágneses sugárzás, hasonló a röntgensugarakhoz, ám annál jóval kisebb energiájú. Ezt a sugárzást ultraibolya (UV) fénynek hívjuk, és hullámhossz szerint három egységre bontjuk. Mindhárom más-más módon hat a bőrre (lásd a cikk végén a táblázatunkat).

A napfény ultraibolya-sugarai áthatolnak a bőr felső rétegét képező hámszöveten, és befolyásolják a sejtszaporodást, valamint a szarusodás folyamatát is, az utóbbi a bőr megvastagodásához és rugalmasságának elvesztéséhez vezet. Bejut a bőr mélyebben fekvő rétegébe, az irhába is. Ott aztán roncsolja a kollagént (a bőr rugalmasságát adó rostokat), amitől megváltozik a bőr szerkezete és vastagsága.

A napozás során bőröd pont azzal védekezik a káros hatások ellen, hogy sötétebbre színeződik. A napsugárzás arra sarkallja a melanocitákat, hogy nagyobb mennyiséget termeljenek a védő festékanyagból, a melaninból, s ez okozza a lebarnulást. A napfény által előidézett károk többnyire visszafordíthatatlanok. Bár a lebarnulás csak átmeneti és rövid idő alatt nyoma vész, a hosszú távú ártalmak azonban gyakran csak évek elteltével mutatkoznak meg. A Nap károsító hatásától a bőr fáradttá, ráncossá és kérgessé válhat, kivörösödhet és kiszáradhat. Talengiektáziát, azaz hajszálértágulatot is okozhat: ez magyarázza a bőr felületén láthatóvá váló, apró vérerek megjelenését.


Hamis biztonságérzet?
A kutatók egészen a legutóbbi időkig úgy gondolták, hogy csak az UV-B-sugárzás károsítja a bőrt, és ezeket a sugarakat a napvédő krémek elnyelik. Ám újabb vizsgálatok arra utalnak, hogy a korábban ártalmatlannak vélt, nagyobb hullámhosszú UV-A-sugarak mélyebben hatolhatnak a bőrbe, és ott károsítják a sejteket. Mivel nincs olyan minősítési rendszer, amely az UV-A-védelem mértékét jelezné, könnyen előfordulhat, hogy két azonos fényvédő faktorú napozószer hatékonysága igen különböző. Ezért széles tartományú védelmet nyújtó napozószert használjunk, amely megfelelő faktorú, s emellett az UV-A sugárzást elnyelő avobenzont is tartalmaz.

De még ezek a készítmények sem garantálnak tökéletes védelmet. A New Yorki Sloan-Kettering Rákközpont egyik munkatársa által készített vizsgálat szerint a napozószerek, bár védenek a bőrrák kevésbé veszélyes formái (a bazalómia vagy a laphámrák) ellen, kevésbé tűnnek hatékonynak a rosszindulatú melanóma ellen. Ennek az lehet az egyik oka, hogy egyes személyek örökletesen hajlamosak a melanómára. Ám az is lehetséges, hogy a leégés elleni védelmet nyújtó napvédő krémeket használva tovább tartózkodunk a napon, és emiatt hosszabb távon megnő a daganat kialakulásának kockázata.


A napvédő krémekkel kapcsolatban kövesd az alábbi irányelveket, és akkor nem érhet nagy baj:

• Mindenkinek szüksége van védelemre: még a legbarnább bőr is csak korlátozott védelmet nyújt.
• Olyan krémet használj, amely az UV-A- és az UV-B-sugárzástól is megvéd. Válassz vízálló, hipoallergén, illatanyag- és PABA-mentes készítményt.
• Legalább 15-ös fényvédő faktorú szert használj (ennél is magasabb faktorút, ha világos a bőrünk, ha a trópusokon vagy magas hegyek között vagy).
• Az orrunkra és az egyéb különösen érzékeny területekre kenj titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó krémet.
• A napozószert nyáron és télen is bőségesen használjuk, az ajkakra is. Legalább 30 perccel azelőtt kend be magadat, hogy kimennél a szabadba. A naptejet használat előtt rázd fel, s kétóránként, illetve fürdés után újból kend be magadat (még akkor is ha vízálló napvédőt használsz).
• Kérj orvosi tanácsot, ha olyan gyógyszert (antibiotikumot, fogamzásgátlót, gyulladáscsökkentőt) szedsz, amely a bőrt érzékenyebbé teszi a napfényre.
• Egyes összetevők maguktól is lebomlanak, ezért a szezon végén dobd ki a maradék napozószert.

Forrás: noiportal.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: nap napozás napvédelem