Farsangi időszak

Farsangi időszak

2019 február 17

A tél vége régebben az élelemből való kifogyást is jelentette, így célszerű oka is van annak, hogy ilyenkor szokás tartani a böjtöt, amely hamvazószerdán kezdődik.
Az azt megelőző időszakban a karnevál és a nagy lakomák tették könnyebbé az utána következő soványabb periódust. A hagyomány szerint minél többet eszünk
farsangkor, annál több lesz a termés. De azért legyünk óvatosak, nehogy probléma legyen belőle! Ha túl sokat fogyasztunk a zsíros, olajos ételekből, az a bélflóránk
egyensúlyának felborulásához vezethet, hasi fájdalmat, hasmenést, esetleg székrekedést okozhat. A különböző tisztítókúrák ilyenkor a segítségünkre lehetnek,
valamint érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztani. A farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. A busó, a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás
maszkot viselő alak. A neves népművészek által faragott maszkok egyedi kivitelűek. A busó jellegzetes ruházata a bocskor, a csizma, a fehér vászonnadrág, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya. A busók összekötik Magyarországot Európával, hiszen térségünk számos pontján – Anatóliától az Ibériai-félszigetig – jelen vannak a mohácsi népszokáshoz rendkívüli
módon hasonlatos, maszkos télűző népszokások, farsangi felvonulások.

forrás: Gyöngypatikák