Egészséges táplálkozás gyermekkorban is

Egészséges táplálkozás gyermekkorban is

2019 január 02

A gyermekkori egészségtelen
táplálkozás és a krónikus felnőttkori szív- és érrendszeri, a csont és ízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések között komoly összefüggés van.
Bizonyos meglévő genetikai hajlam esetén a gyermekkori helytelen táplálkozási szokások elősegíthetik az érelmeszesedés, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, az agyvérzés kialakulását felnőttkorban. A cukorbetegség, az elhízás,
az epekövesség, a csontritkulás szintén azon betegségek közé tartoznak, amelyek részben megelőzhetők lennének a már fiatalkorban kialakított helyes táplálkozási szokásokkal.
Nagyon sokan fogyasztanak cukrozott üdítőitalokat, kevesen esznek
viszont zöldséget és gyümölcsöt. A legkedveltebb húsféleség pedig még
ma is a disznóhús. A családok nagy része csak a fehér kenyeret fogyasztja,
a barna, magvas kenyereket mellőzik.

A szakemberek szerint a gyermekek körében elégtelen a fehérje- és rostbevitel,
miközben a cukor- és a zsírbevitel fokozott. A túlzott zsírbevitelre azért kell figyelni, mert a vérben keringő triglicerid részben a táplálék zsírjából, túlnyomórészt azonban a szervezetben lévő szénhidrátfeleslegből
keletkezik. Ha a vérben megnő a triglicerid szintje, az nemcsak kövérséghez
vezet, hanem megemeli a vér koleszterin-szintjét is, hozzájárulva a
szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
A friss és aszalt gyümölcsökben, a zöldségfélékben, különösen a hüvelyesekben,
az olajos magvakban, és a teljes kiőrlésű gabonaipari termékekben nagy mennyiségben található élelmi rostok többféle jótékony hatással rendelkeznek.
A fehérjék szintén a szervezet alapvető építőkövei, a gyermekek
számára az állati és növényi eredetű fehérjék egyaránt létfontosságúak.

                                                                                                                          FORRÁS: GYÖNGY PATIKÁK MAGAZIN