Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

POLLENALLERGIA – TÜNETEK ÉS KEZELÉS

POLLENALLERGIA – TÜNETEK ÉS KEZELÉS
Az allergiás tünetek nagyon változatosak lehetnek. Attól függően, hogy mi okozza az allergiát, okozhat légúti-, bőr-, gyomor-és bélrendszeri vagy az egész szervezetet érintő, súlyos tüneteket is. 
Az allergia leggyakoribb formája, az allergiás rhitinis (szénanátha), melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben alakul ki túlérzékenységi reakció. 
A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr, torok- és szemviszketés. A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor/pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat, a Magyarországon is sok embert érintő parlagfű pedig augusztusban virágzik. Vannak egész évben panaszokat okozó allergének, melyek közül az egyik leggyakoribb a háziporatka által kiváltott allergiás rhinits.
Mi az immunrendszerünk feladata és miért jelentkeznek allergiás tünetek!
Allergiák az immunrendszer túlműködésének következményeként fordulnak elő. Az immunrendszer általában védi a testet a betolakodóktól, például vírusoktól és baktériumoktól, amelyek betegségeket okozhatnak. Az allergiás emberek immunrendszere azonban az ártalmatlan anyagokra – például pollenek, háziállatok szőre, poratka is úgy reagál, mintha káros lenne és emiatt olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amelyekkel védekezik ellene.
Azokat az anyagokat, amelyek az immunrendszer túlreagálását okozzák, allergénnek nevezzük. A gyakori allergének a következők: por, pollen, állatok, ételek, például tojás és diófélék, méhcsípés, gyógyszerek, penészgomba
De mik is azok az allergiás tünetek?
Az allergia tünetei az allergén típusától és az allergiás reakció súlyosságától függenek. A bosszantóktól egészen az életveszélyesig terjedhetnek. Az egyik leggyakoribb tünet a szénanátha, az emberek mintegy 10–30% -át érinti. Sajnálatos módon az allergia gyakorisága folyamatos növekszik. Tünetek a megfázáshoz hasonlóak lehetnek: szemviszketés, orrviszketés, kaparó torok, orrfolyás, orrdugulás.
Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia akár életveszélyes is lehet. Elsősorban étel-, méh- darázs és gyógyszerallergia következtében léphet fel, de előfordulhat akár keresztallergia miatt is. Az anafilaxia tünetei:
  • az ajkak, a száj vagy az arc duzzanata
  • duzzadt nyelv vagy torok
  • zihálás és légzési nehézség
  • hányinger, hányás
  • sápadtság, verejtékezés, vérnyomáscsökkenés
  • szédülés vagy ájulás
Az allergiák gyakran csak kisebb kellemetlenségeket jelentenek, de hosszú távon rontják az életminőséget. Vannak helyzetek, amikor az azonnali orvosi segítség elkerülhetetlen, ilyen az anafilaxia.
Kezelés nélkül a légúti allergiás tünetek nem múlnak el. Épp ellenkezőleg, idővel újabb allergiák alakulnak ki, szövődményként pedig asztma is jelentkezhet. A krónikus orrnyálkahártya-gyulladás miatt fogékonyabbak lehetünk a betegségekre is. Az elhanyagolt légúti allergia miatt tehát a következő hónapokban gyakrabban lebetegedhetünk. 
HOGYAN KÜLÖNBÖZTESSÜK MEG AZ ALLERGIÁS TÜNETEKET A VÍRUSOS MEGBETEGEDÉSEKTŐL?
A tavasz beköszöntével az allergiaszezon is elindult, így egyre többen tapasztalhatnak kellemetlen allergiás tüneteket. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől.
A COVID-19 fertőzés szintén a légutakat érinti, azonban kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és a viszketés. A fertőzés jellegzetesen hirtelen szag- és ízvesztéssel jár, ezek az allergia esetében csak hosszú idő után alakulhatnak ki, akkor is csak csökkent, nem pedig teljes szag- és ízvesztés formájában, hőemelkedés, láz, levertség, ízületi fájdalom.
Tartalomhoz tartozó címkék: allergia asztma