Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért inkább életmódváltás, mint fogyókúra?

Miért inkább életmódváltás, mint fogyókúra?

Az életmódváltás nem csupán a fogyásról és a szép alakról kell, hogy szóljon, hanem egy fenntartható egészséges és tudatos életformáról. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a mai élelmiszeripar és kereskedelem hatalmas befolyással van a társadalomra, és nem jó irányba viszi az embereket. Az emberek élelmiszervásárlási szokásait nem a tudatosságuk, hanem a pénztárcájuk, a reklámok és a médiában keringő hamis adatok vezérlik.

Nagyon kevesen tudják, hogy mi az „étel” szó pontos meghatározása. Az sem világos számukra, hogy azért eszünk, hogy bejuttassuk a szervezetünkbe azokat az anyagokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a testünk optimálisan működjön.

A mai társadalom nagy része olyan dolgokat eszik, amelyek nem eredményezik a test jó működését.  Ellenben finom, vagy trendi, vagy olcsó, vagy színes, vagy szép a címkéje, stb. De ettől még a szervezetünk nem kapja meg a számára megfelelő táplálékot!

Ezért nagyon lényeges, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, ami minőségi alapanyagokból készültek. Itt arra gondolunk, ha lehetséges, akkor vegyszermentes gazdaságból válasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, kerüljük a tartósítószer és felesleges adalékokkal dúsított ételeket, válasszuk a GMO mentes termékeket.

Amennyiben tudatosan választjuk meg az ételeinket, szervezetünk megkapja a szükséges táplálékot a helyes működéshez, a megfelelő mennyi fogyasztásával pedig testtömegünket is kitűnően lehet szabályozni.

Az egészséges testtömeg eléréséhez általában változtatni kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra, valamint orvosi segítségre is szükség van.

Azok az étkezési szokások, amelyek hozzájárulhatnak a fogyáshoz, elsősorban az összkalória-bevitel csökkentését célozzák meg. Az egyik módja a kalóriabevitel mérséklésének, ha több növényi eredetű táplálékot, gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt, amelyek térfogatuknál fogva jóllakatnak, de tápanyagtartalmuk kisebb és rosszabbul is szívódnak fel. Ugyanakkor a növények több rostot tartalmaznak, ami serkenti a bélmozgást anélkül, hogy komolyabb hasmenést okozna.

Törekedjen arra, hogy változatosan étkezzen, anélkül, hogy ételei ízetlenné, illetve egészségtelenné válnának! A kalóriabevitel csökkentése könnyebben megy, ha korlátozza a finomított szénhidrátok (cukor, édességek), illetve a telített zsírok fogyasztását.

Miért nem fogyókúráról, hanem életmódváltásról beszélünk

A fogyáshoz, illetve a fogyás által elért testtömeg megtartásához általában szükség van bizonyos változásokra az életmódban. Életmódváltoztatáson többet értünk, mint módosítani az étkezéseken, illetve egy kicsivel többet mozogni a nap során.

A váltás folyamatát egy szakember nagy mértékben tudja segíteni, koordinálni és kiküszöbölni a buktatókat. A programok során megvizsgálják jelenlegi szokásait, feltárják, milyen tényezők, illetve szituációk vezettek a túlsúlyhoz.

Hogyan érdemes neki állni egy ilyen váltásnak?

Ha tisztában van azzal, mely szokásai hiúsítják meg fogyási szándékát, akkor elkezdhet gondolkodni új, egészségesebb életmód kialakításán.

Fogalmazzon meg magában cselekvési tervet, ami fokozatosan megváltoztatja szokásait, hozzáállását! Tervezze meg, milyen gyakran és milyen hosszan fog mozogni! Határozzon meg reális, betartható étkezési tervet, ami bőségesen tartalmaz vizet, gyümölcsöt és zöldséget! Írja mindezt le és határozza meg a kezdő dátumot (amit aztán ne tologasson)!

  • Reális célokat tűzzön ki!
  • Kerülje az étkezésre csábító helyzeteket!
  • Vezessen naplót étkezési, illetve mozgási tevékenységéről!

Ha egyedül nem megy, keressen fel bátran - Dr. Végh Andrea Testszerviz Konzultáns 

Könnyű eldönteni, hogy innentől kezdve egészségesen táplálkozunk! De gyakran ott hiúsul meg a projekt, hogy nehéz beszerezni az ételeket. Mi most ebben is szeretnénk Nektek segíteni!

Pécs környékén két nagyszerű kis farm is működik, ahol valóban mentes és egészséges élelmiszereket tudtok beszerezni.

Zöldség Birtok: Itt biztos lehetsz benne, hogy friss, vegyszermentes termelésből származó, szeretettel gondozott zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatsz! A legrövidebb ellátási lánccal - termelőtől a fogyasztóhoz - maximálisasan csökkentjük a környezeti terhelését az általunk termelt javakkal, továbbá lényegében nulla a hulladékképzésünk, hisz a szezonális termékeket csomagolás nélkül, újrahasznosított ládában szállítjuk ki. A vegyszermentesség fontossága egyre jobban hangsúlyozva van manapság a körülöttük lévő méreganyagok halmozódása miatt, rengeteg növényvédőszer-maradvány van a táplálékainkban, az adalékokon, színezékeken kívül. >>>

Pipi Tojásfarm: Céljuk, hogy állataik számára megfelelő életkörülményt és táplálékot biztosítson. Ezért tyúkjaik szabadtartásúak, csak szemes és zöld takarmányt kapnak, mészpótlót, vitaminokat. Nem döntenek rekordot a tojásszámokkal, viszont állataik nincsenek kizsigerelve, nincsenek befolyásolva a világítással és NEM KAPNAK TÁPOT! Életük végéig náluk vannak és nem kerülnek eladásra! Mindezért cserébe valóban elmondhatják magukról, hogy a tőlük telhető legegészségesebb tojásokat biztosítják Vásárlóik számára! >>>

forrás: testszerviz.hu