Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Létezik olyan, hogy allergiás asztma?

Létezik olyan, hogy allergiás asztma?

Igen, ez lehetséges és sajnos elég gyakran együtt jár az allergia és az asztma, ilyenkor mindkét betegséget kezelni kell. De honnan ismerhető fel, és mit tehetünk allergiás asztma esetén, ezt most röviden megpróbáljuk Nektek összefoglalni!


Az asztmásoknál köhögés, nehézlégzés jelentkezhet például párás időben, ha magas a légszennyezettség, dohányfüst belélegzésekor, megfázás idején, fizikai aktivitás hatására vagy ha erős vegyszerekkel dolgoznak. Ezeket közös néven triggereknek, vagyis provokáló tényezőknek nevezzük. Allergiás asztma esetén ilyen trigger az allergén belélegzése is. A légúti allergén lehet pollen, háziállat, poratka vagy penészgomba is.

Vajon az asztma vagy az allergia volt előbb?

Az allergiás asztma felismerése rendszerint két módon történhet. A légúti allergiás betegnél idővel asztmás tünetek jelentkeznek, vagy az asztmás tünetek miatt orvoshoz forduló betegnél a kivizsgálás során felmerül a légúti allergia lehetősége, és az allergiavizsgálat igazolja, hogy valóban allergia is fennáll az asztma mellett.
Abban az esetben, ha ilyen tünetek észlel, forduljon szakorvoshoz:
Köhögés is lehet az allergiás asztma tünete. Az allergiás asztma tünetei lehetnek enyhébbek és súlyosabbak, ez nem csak egyénenként, hanem még egy beteg esetében időben is változó. Jelentkezhet:
Az asztma krónikus légúti betegség. Ilyenkor a légutak állandó gyulladásban vannak, ezért érzékenyebben reagálnak az olyan környezeti ingerekre, amelyek nem asztmások esetében nem okoznak problémákat. Ezért lényeges, hogy bármelyik betegség van, azt nem szabad elhanyagolni, mert sajnos sokkal rosszabb is lehet.
Miért lesz valaki allergiás asztmás? Allergiás asztma esetén nem elhanyagolható körülmény az allergia megléte. Nem megfelelően kezelt légúti allergia szövődményeként gyakran jelentkezik asztma.
Allergiás asztma esetén a két betegséget együtt kell kezelni. Az allergiás asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel karbantartható betegség, az érintetteknél hatékony terápiával tünetmentességet lehet elérni. Allergiás asztma esetén az asztma elleni gyógyszerek mellett a légúti allergia elleni készítményeket is szedni kell. Az asztma gyógyszerekből több típus is létezik: rövid és hosszú hatású hörgőtágítók, illetve a légutak gyulladására célzottan ható készítmények. A légúti allergia tünetei ellen az orvos javasolhat tüneti szereket – például antihisztamin tabletta vagy szteroid orrspray – vagy allergén immunterápiás kezelést is.