Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A szájhigiénia a varázslatos mosoly titka!

A szájhigiénia a varázslatos mosoly titka!

A rendszeres fogmosás sajnos nem egyenlő a megfelelő szájhigiénia fenntartásával. Sokan azt hiszik, ha esténként fogkefét ragadnak, az bőven elég, de ez korántsem így van! Ráadásul vannak olyan területek, melyeket egyáltalán nem érünk el a fogkefével. Ebben az esetben jogos a kérdés, hogy MIT IS TEHETÜNK? Ezért kértük Dr. Farkas Dávid fogorvos, dentoalveorális szájsebész szakorvos, a Ti-dent fogorvosi rendelő egyik tulajdonosának segítségét a helyes fogápolás ismertetéséhez.
A mindennapi fogmosást bizony ki kell egészítenünk néhány más mozzanattal is ahhoz, hogy a megfelelő szájhigiéniát fenn tudjuk tartani. Ezért jó, ha alkalmazunk fogselymet, vagy olyan öblögetőt, mely segít abban, hogy a nehezen elérhető helyek is tisztábbak maradjanak. A szájhigiénia egyik legfontosabb eleme a fogmosás, ezt már gyerekkorban megtanuljuk. De vajon helyesen csináljuk-e?

Mikor kell fogat mosni? 

Legalább naponta kétszer, reggeli után és lefekvés előtt. Megmoshatod őket ebéd vagy egyéb étkezések után is, csak ne felejts el legalább 30 percet várni az olyan savas ételek és italok fogyasztása után, mint a citrusfélék, a bor és a gyümölcslevek. Ha túl hamar mosol fogat, amíg a savak még károsíthatják a fogzománcot, te is a sérülését okozhatod, mivel ilyenkor még sérülékeny. Ha nincs ennyi időd, elárulunk egy trükköt: öblítsd ki a szád szájvízzel, mert ezzel semlegesítheted a savak hatását.

Mivel moss fogat?

Bármilyen fogkefével: elektromossal vagy kézivel. A fogkefe feje kényelmesen férjen el a szádban, hogy meg tudd vele tisztítani a nehezen elérhető részeket is. A Signal fogkeféi különböző kialakítású fejekkel rendelkeznek, így kiválaszthatod a számodra megfelelőt.

Mennyi ideig?

Legalább két percig, bár sok fogorvos három percet ajánl, főleg kézi fogkefével.

Fogmosás kézi fogkefével

▪    A fogkefe 45°-os szögben legyen az ínyedhez képest.
▪    Mozgasd a fogkefét körkörösen, finom, kis mozdulatokkal, majd a fognyaknál fellazult lepedéket kisöpörjük a fogak koronái felé. 
▪    Használd a fogkefe elejét az elöl lévő fogaid belső felületének tisztításához fel-le irányuló mozdulatokkal.
▪    Finoman tisztítsd meg a nyelvedet, hogy eltávolítsd a baktériumokat és friss legyen a leheleted.

Fogmosás elektromos fogkefével

▪    Van, aki jobban szereti az elektromos fogkeféket. Jó választás lehet olyan gyerekeknek, akik nem szeretnek fogat mosni, bár a kézi fogkefe használatával könnyebben elsajátíthatják a megfelelő fogmosási technikát már gyerekkorban.
▪    A fogkefe 45°-os szögben legyen az ínyedhez képest.
▪    Kapcsold be, majd haladj egyik fogról a másikra, ügyelve arra, hogy a fogaid teljes felszínét megfelelően megmosd.
▪    Finoman mosd meg a nyelved, ahogyan egy kézi fogkefével tennéd.

Ne felejts el fogselymet használni

Még a legjobb fogmosási technikával sem lehet a fogak közötti részeket tökéletesen megtisztítani, ezért nagyon fontos a fogselyem használata! Legalább naponta egyszer használj fogselymet, hogy megtisztítsd a fogaidat a beszorult ételmaradékoktól és a lerakódott lepedéktől. 
Így használd: Mindkét kezed középső ujjára tekerd fel a fogselymet úgy, hogy középen maradjon néhány centi, amit használni fogsz. Vezesd át a fogselymet a fogaid között, tisztítsd meg az ínyvonalon túli részt is gyengéd, dörzsölő mozdulatokkal.

Öblögess a frissességért

Használj szájvizet fogmosás és fogselymezés után, így még frissebb és tisztább érzést érhetsz el! 

Már megismertük a helyes fogmosás lépéseit, de mit lehet tudni a Ti-dentről?

Pécs belvárosában, a Barbakán bástya tövében, a Klimó György utca 21-es szám alatt található három székes rendelőnk, ahol modern eljárások és irányelvek, valamint barátságos környezet tökéletes ötvözetével alakítottunk ki egy professzionális fogászati szolgáltatást. A XXI. századi normáknak és jelenünk kihívásainak is megfelelve mindemellett természetesen magas fokú higiénés szabályok övezik rendelői ellátásunkat, így nálunk mindenki biztonságban érezheti magát. Nagy feladat, hogy egy fogorvosi rendelő közegében teljesen nyugodt és oldott hangulatban történjen a betegellátás, de úgy érezzük, hogy visszajelzéseink és Google értékeléseink alapján szerencsére nem járunk rossz úton célunk eléréshez. Ezen a téren is kifejezetten fontosnak tartjuk pácienseink véleményét, melyek által vezérelve igyekszünk mindig tovább fejlődni. 

Kiemelt szolgáltatások

Szolgáltatási palettánk lényegében a fogászati ellátások teljes körét lefedi. Nagy alapossággal elvégzett gyökérkezelések, tömések, fogfelépítések mind kezeléseink részét képezik.  Fém-kerámia és fémmentes koronák, hidak, körhidak készítését ugyancsak napi szinten végezzük. Kiemelten foglalkozunk szájsebészeti beavatkozásokkal, implantológiával és olyan modern technikákkal, mint a PRF eljárás. Ezekről részletes információkat találhatnak honlapunkon. Mindezek mellett dentálhigiénikusaink professzionális szájhigiénés kezeléseket és oktatásokat is tartanak pácienseink számára.

Mikor forduljanak hozzánk?

Az előbbiekben vázolt szolgáltatási körrel, a nyugodt közeg megteremtésével és magasan képzett szakembereinkkel is az a célunk, hogy lényegében bármilyen fogászati problémával bátran fordulhassanak hozzánk. Legyen szó akár korábbi negatív tapasztalatok leküzdéséről, rendszeres kontroll vizsgálatról, akut panasz megoldásáról vagy a teljes fogazatot érintő rehabilitációról. Orvosaink, asszisztenseink és dentálhigiénikusaink szeretettel állnak rendelkezésükre, hogy egy alapos állapotfelmérés és konzultáció keretein belül átbeszélhessük Önökkel a helyreállítás lehetőségeit.