Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAI

2017. 10. 25. 13:54:00
AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁS EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAI
AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁSRÓL RÖVIDEN
Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak.
Az időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az óraátállítás Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat 1 órával.

EGÉSZSÉGÜGYI VONATKOZÁSAI
Mai rohanó és rendszertelen életvitelünkkel amúgy is összezavart bioritmusunknak évente kétszer még a tavaszi és az őszi óraátállítással is meg kell küzdenie. Nem elegendő csupán az órát, a szervezetünket is át kell állítani.
Belső biológiai óránk szabályozza bizonyos testi funkciók napszakos változásait, mint például a vérnyomást, a pulzust, a testhőmérsékletet, illetve különböző hormonok (dopamin, kortizol, melatonin) szintjét a vérben. Azzal, hogy egyik napról a másikra eltolódik az alvás-ébrenlét ciklusa, felboríthatjuk biológiai óránkat, melynek kellemetlen hatásai lehetnek egészen addig, amíg a szervezet hozzá nem szokik az új rendszerhez.
Az alvási ciklust szabályozó legfontosabb hormon a tobozmirigy által, sötétben termelt melatonin, melynek mennyisége a szervezetben akkor a legmagasabb, amikor a legmélyebben alszunk.
Este, ahogy a fény elkezd csökkenni, a melatonin termelése fokozódik, felkészíti a szervezetet az alvásra. Reggel testünk egy órával korábban már elkezd készülni az ébredésre: megemelkedik a testhőmérséklet, az alvás felszínesebb lesz, a dopamin és a kortizol termelődése felgyorsul, miközben a melatonin szintje csökken a vérben.
Mindezek ismeretében az egy órácska ide vagy oda mégsem tűnik csekélységnek, hiszen a tavaszi óraátállítással az egy órás reggeli „felkészülési időtől” megfosztva fáradtan, este viszont nem vagyunk kellően álmosak az alváshoz, ősszel pedig az óra szerint egy órával korábban már felébredünk, ugyanakkor este túl fáradtak vagyunk ébren maradni, és a korai besötétedés még rá is segít a melatonin-termelés felfokozódására.
Mindenki másképpen küzd meg ezzel az időszakkal, más és más tüneteket tapasztalhatunk, amíg a belső és a külső óra összhangba nem kerül.

MILYEN TÜNETEKET OKOZHAT?
 • fáradtság
 • alvászavar
 • szívfrekvencia ingadozása
 • lehangoltság
 • dekoncentráltság
 • ingerültség
 • étvágytalanság

MENNYI IDŐBE TELIK, MÍG MEGSZOKJA SZERVEZTÜNK A VÁLTOZÁST?
Általában 4-14 nap alatt átáll a szervezetünk az új rendszerre. Az idősek, gyermekek, krónikus betegek, vagy alvászavarban szenvedők számára azonban nehezebb lehet az alkalmazkodás.

MIT TEHETÜNK?
 • Ha lehetőségünk van, kezdjük el szervezetünket pár nappal korábban, fokozatosan hozzászoktatni az új rendszerhez.
 • Próbáljuk meg mellőzni a kávét a délutáni-esti napszakban.
 • Hagyjuk ki a délutáni szunyókálást!
 • Igyunk gyógyteákat, vagy szedjünk gyógynövény alapú nyugtató vagy élénkítő hatású készítményeket. Feszültségoldó és altató hatású gyógynövények például a macskagyökér, a citromfű, a golgotavirág és a komló, míg élénkítő hatással bír a ginzeng és a zöldtea.
 • A testmozgás pozitívan hathat – egy reggeli kocogás élénkítő hatású lehet, este pedig egy kiadós séta után kellően fáradtan hajthatjuk álomra fejünket.
Amennyiben úgy érzi, hogy a hagyományos módszerek nem működnek, szervezete nagyon nehezen viseli az alkalmazkodás időszakát, segítséget nyújthat a vény nélkül kapható Bio-Melatonin 3mg filmtabletta. Alkalmazásával segíteni lehet olyan alvászavarok kezelését, amelyek az alvás-ébrenlét ciklus megzavarásával vannak összefüggésben.
A gyógyszerről bővebben tájékozódhat >>>
Tartalomhoz tartozó címkék: ősz óraátállítás