Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az ekcéma megelőzhető?

2018. 11. 18. 16:12:00
Az ekcéma megelőzhető?

Gyulladt, száraz, viszkető vagy kipirosodott bőrfelület – az ekcéma jellemző tünetei bármely életkorban kialakulhatnak, és a vakarózás utáni csillapíthatatlan vágyat sajnos igen nehéz leküzdeni.

Csecsemőktől egészen az idősekig bárkinél jelentkezhet az ekcéma – ha a száraz, gyulladt bőr berepedezik vagy hólyagossá válik, az az irritáció mellett fájdalommal is járhat. Az ekcéma legkellemetlenebb tünete mégis a viszketés. Minél jobban vakarjuk az érintett területet, annál inkább nő a kockázata annak, hogy vírusok, baktériumok vagy egyéb szennyező anyagok jutnak a bőrbe tovább fokozva a viszkető érzést. A betegség konkrét kiváltó oka még ismeretlen, ám vannak bizonyos tényezők, melyek elősegítik a kialakulását. A genetikai hajlam biztosan ilyen (az ekcémás betegek 50-70 százalékánál megfigyelhető, hogy az egyik szülő is érintett), de parfümök, szappanok, textilöblítők, szintetikus anyagok és gyapjú okozta kidörzsölődés, egyes allergének (pollen, állatszőr, poratka, penész), a stressz, a túlzott izzadás, a központi fűtés vagy a légkondicionálás miatt szárazzá váló levegő is kiválthatják a tüneteket.

Előzzük meg a bajt!

Noha a genetikai hajlamot nem szüntethetjük meg, számos lépést tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük az ekcéma tüneteinek fellángolását. Fontos, hogy folyamatosan hidratáljuk a bőrünket, különösen zuhanyzás után és száraz időben. Erre például alkalmas lehet a Bepanthen SensiDaily testápoló. Langyos (legfeljebb 36 °Cos) vízben fürödjünk, és legfeljebb 10 percig áztassuk magunkat a kádban. Használjunk természetes eredetű, illatanyag-mentes, enyhe tisztálkodó- és tisztítószereket mind a fürdéshez, mind a mosáshoz. Szintetikus anyagok helyett viseljünk jól szellőző pamut- vagy vászonruhákat, és amennyire lehet, próbáljunk ellenállni a vakarózásnak. Vezessünk bőrnaplót! A mindennapok során számos olyan hatás érhet minket, melyek súlyosbítják a bőrbetegség tüneteit. Ha naplót vezetünk bőrünk állapotáról, abban könnyen nyomon követhetjük a minket és a bőrünket befolyásoló tényezőket. Feljegyezhetjük például, hogy mely élelmiszerek, haj- és bőrápoló termékek, ruhaneműk, sminkszerek használatát követően súlyosbodnak az ekcémás tüneteink. A bőrnapló abban is segíthet, hogy emlékeztessen az állapotunkat javító szokások betartására. Ne feledjük azonban: a napló nem helyettesíti az orvosi diagnózist!

FORRÁS: GYÖNGY PATIKÁK MAGAZIN
Tartalomhoz tartozó címkék: viszked gyuladt ekcéma