Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az Egészség Naplónk következő izgalmas témán vezet végíg, hogy mivel is foglalkozik a pulmonológia?

Az Egészség Naplónk következő izgalmas témán vezet végíg, hogy mivel is foglalkozik a pulmonológia?

A hétköznapokban gyakran szembesülünk azzal, hogy adott betegségekkel, problémákkal nem tudják betegeink, hogy pontosan milyen szakrendelésre kellene menniük. Ezért gondoltuk, hogy bemutatunk pár területet, ezzel is segítve betegeinket.  Az allergia szezon közepén nem is választhattunk volna más szakterületet, mint a pulmonológiát.

Mit is takar a pulmonológia, tüdőgyógyászat?
A tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik. A pulmonológus foglalkozik a következőkkel: allergia, asztma, tüdőfibrózis, tüdőgyulladás (a tüdő akut, vagy krónikus gyulladása), tüdődaganat (kissejtes és nem kissejtes tüdőrák), adenokarcinóma, laphámrák, nagysejtes tüdőrák, krónikus légúti gyulladás (COPD), intersticiális tüdőbetegség, tüdőembólia, tbc (tüdőbaj, gümőkór), de a refluxhoz társuló légúti tünetek ellátása és kezelése, és a légzési elégtelenség (pl. alvás közbeni légzéskimaradás) diagnózisa, kezelése is ide tartozik.
A tüdőgyógyász diagnosztizálja a tüdő keringési zavarait, a tüdőembóliát, a tüdőödémát vagy a pulmonális hipertóniát, de ez utóbbi például a kardiológussal is szoros együttműködést kívánó kórkép.
Említést kell tenni továbbá a tüdőt érintő szisztémás gombafertőzésekről, a vírusok okozta hörgőgyulladásról, a bronchiektáziáról is, mely a hörgők visszafordíthatatlan tágulatát jelenti. A stressz, pánik és félelemhatására jelentkező hiperventillációs szindrómával ugyancsak érdemes a tüdőgyógyászt keresni - a pszichológus, pszichiáter mellett.

Milyen tünetekkel kell tüdőgyógyászhoz fordulni?
Általánosságban akkor, ha nehézlégzést, éjszakai izzadást, fulladást tapasztalunk, esetleg köhögés (akár produktív, akár improduktív), kínzó mellkasifájdalomk, és fokozott váladékképződésre leszünk figyelmesek. Ugyancsak tüdőbetegségre utalhatnak a gyulladást jelző faktorok a vérképben (magas vérsüllyedés, magas fehér vérsejtszám, magas CRP).

A most aktuális COVID helyzetet sem lehet figyelmen kívül hagyni. Mire érdemes vagy kell odafigyelni ebben a helyzetben?
A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. A COVID-19 fertőzés tünetei, olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhatnak.
Ezért javasolt a COVID-19 fertőzés után egy kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra elmenni és amennyiben szükséges, úgy időben megfelelő kezeléseket igénybe venni.
 

palyazat