Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A köhögés típusai

2019. 02. 03. 16:33:00
A köhögés típusai

A köhögés bár kellemetlen és sokszor fájdalmas, jó tudni, hogy nem betegség, hanem fontos tünete egyes betegségeknek. Jól tesszük ezért, ha figyelünk rá, és időben kivizsgáltatjuk, mi a kiváltó oka, mielőtt súlyos következményei lennének. A köhögés kiváltó okának pontos felismeréséhez fontos tudni, milyen típusú köhögésről van szó, és mióta tart. A heveny köhögés 3-8 hétig tart, az ennél tovább fennálló köhögés már idültnek minősül. Az akut köhögés oka lehet heveny légúti fertőzés, arcüreggyulladás, irritáló anyagok belégzése, asztma, heveny szívbetegség, tüdőgyulladás, tüdőembólia, félrenyelés. Az idült köhögés oka a dohányzás és más környezeti ártalmak mellett lehet idült arcüreggyulladás, asztma, idült hörghurut, idült szívbetegség, daganat, tbc. Az sem mindegy, hogyan kezdődik a köhögés. Ha hirtelen, erőteljesen, azt okozhatja félrenyelés, de hosszabb idő alatt dohányosok esetében is ilyen típusú köhögés alakul ki. A rövid, száraz köhögés jellemző a felső légúti fertőzésekre, a tüdőgyulladás kezdeti stádiumára, idegentest jelenlétére. Nedves, hosszas köhögés leggyakrabban hörghurutra, hörgőtágulatra jellemző. Ha érdes, rekedt a köhögés, az a hangszalagok érintettségét jelzi, amely lehet gyulladásos vagy daganatos eredetű.

Az is fontos jellemző lehet, hogy jár-e köpettel, és ha igen, milyennel. Fontos megvizsgálni azt is, hogy kíséri-e fájdalom a köhögést, és ha igen, milyen jellegű és hol jelentkezik. A köhögés kezelésekor tudni kell, hogy száraz vagy nedves köhögésről van-e szó, hiszen ennek megfelelően történik a tüneti kezelés. A száraz köhögést köhögéscsillapítókkal lehet orvosolni.

A köhögés egyes esetekben megelőzhető, dohányzás esetében például a dohányzásról való leszokással. Fontos az immunrendszer erősítése is, hogy a különböző fertőzéseket és megfázásokat elkerülhessük.

forrás: Gyöngy Patikák Magazin