Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kézfertőtlenítés fontossága

A kézfertőtlenítés fontossága
A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.

Történelmi adatok bizonyítják, hogy már az ókori népek is fertőtlenítettek. A mai megítélés szerint ez inkább csak sejtésen alapuló, semmint tudatos tevékenység volt. A fertőtlenítés fogalma tehát régen ismert és a fertőtlenítés, mint módszer – a karantenizálás mellett – az egyik legrégebben alkalmazott járványügyi prevenciós eljárás.
A kézmosásnak különös jelentősége van az egészségügyi ellátóhelyeken, szociális intézményekben, de mindezeken kívül a mindennapi életben is. Semmelweis Ignác (1819-1865) felfedezése a kézfertőtlenítés fontosságáról, a tanításai napjainkban is éppúgy érvényesek, mint saját korában.
Kézhigiéne fontossága
Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni. Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (ún. enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. Alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel a hasmenéses megbetegedések közel fele, a légúti fertőzések közel negyede megelőzhető.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!” címmel. Azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot. A WHO felhívására Magyarország 2010-évben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” programhoz, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását. E több évre kiterjedő feladat keretében valamennyi egészségügyi intézmény megkapta a WHO által kidolgozott kézfertőtlenítést bemutató plakátokat, amelyek a kézfertőtlenítés fontossága mellett a helyes kézfertőtlenítési technikára is a felhívják figyelmet.